tips tegen slapeloosheid

Last van slapeloosheid? Met déze 7 tips val je als een blok in slaap.

Fun & Living16 feb , 10:00 doorFloor Velthuis

Herken je dat? Eindeloos schaapjes tellen, oneindig lang liggen woelen en de uren op je wekker zien wegtikken... maar in slaap vallen? Ho maar. Er lijkt maar geen einde te komen aan de nacht. Je bent niet de enige: één op de drie Nederlanders ervaart regelmatig slaapproblemen. Stress, grote veranderingen of een ongezonde lifestyle kunnen je nachtrust flink saboteren. Gelukkig hebben wij déze zeven tips waarmee jij wél aan die nodige uurtjes slaap komt.

Bed make-over

Jouw lichaam is uniek, en het juiste bed is essentieel voor een goede nacht slaap. Een slecht matras of een kussen dat meer op een platte baksteen lijkt, kunnen jouw slaap verstoren. Word je wakker met nekpijn? Tijd voor een beter kussen. Rugklachten? Een bezoekje aan een matrasspecialist kan wonderen doen. Een goede nachtrust begint met een bed dat bij jou past. Investeer in je slaap en je wordt 's ochtends niet meer wakker als een chagrijnige zombie.

Pak je zorgen aan

'S avonds in bed lijkt hét perfecte moment om even al je zorgen op een rijtje te zetten. Voor je het weet, ben je in je hoofd een vijfjarenplan aan het uitwerken en lig je nog steeds klaarwakker. Schrijf je stresspunten overdag op en laat ze los voordat je onder de wol kruipt. Denk voor het slapengaan liever aan iets leuks: die ene zwoele vakantie of dat gezellige etentje met vrienden. Minder piekeren, meer dromen.

Vermijd die wekker-checks

We snappen het: je wil weten hoelang je nog kan slapen als je nú in slaap valt. Maar nieuwsflash: dat werkt averechts. Hoe vaker je op de klok kijkt, hoe meer je gaat stressen. Draai die wekker om, weersta de verleiding en onthoudt: ook als je niet slaapt, rust je toch!

Dwing niks af

Lig je al een uur wakker en heb je al 10x tegen jezelf gezegd "Nu moet ik écht in slaap vallen, anders ben ik morgen niks waard"? Dan is het beter om toch dat in slaap vallen even te laten voor wat het is. Probeer iets ontspannends te doen, en nee dan bedoelen we niet net zo lang gaan scrollen op je telefoon tot je je ogen niet meer open kan houden. Verlaat het liefst even de slaap kamer en ga in een andere omgeving de rust opzoeken. Maak je favoriete thee, lees nog even een boek of begin een korte meditatie. Als je daarna terugkeert naar je bed, is de kans groot dat het in slaap vallen nu wél lukt. 

De juiste temperatuur 

Wist je dat de ideale slaapkamertemperatuur rond de 18 graden Celsius ligt? Dit helpt je lichaam melatonine aan te maken, het stofje dat je slaperig maakt. Is je kamer te warm? Dan blijf je zweten en woelen. Te koud? Dan kan je door de koud lastiger in slaap dommelen. Zorg er dus voor dat je slaapkamer een aangename temperatuur is voordat je onder de wol kruipt.

Een regelmatig slaapritme is key

Een regelmatig slaapritme - ook in de weekenden en vakantie - zorgt ervoor dat je biologische klok went aan de vast tijd waarop je lichaam in slaap moet vallen. Mensen hebben gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig om volledig opgeladen aan de dag te kunnen beginnen. Wees dus consistent met je ritme. En nee, die zondagse uitslaapmarathon tot de middag helpt daar niet bij.

Even geen alcohol

Een borrel voor het slapen gaan lijkt misschien een goed idee, maar alcohol is funest voor je diepe slaap. Het zorgt ervoor dat je minder diep en onrustiger slaapt. Dus geniet je elke dag van een glaasje tijdens het avondeten, en ervaar je slaapproblemen? Laat dat ene drankje een keertje staan, wie weet slaap jij de nacht door als een roosje.