Kook jij ook dagelijks met olijfolie, en betaal je je altijd scheel wanneer je fles op is? Dan is het goed om even op te letten. Er zijn namelijk veel namaakvarianten op de markt, waar je veel te veel voor betaald.
Olijfolie-industrie heeft het zwaar
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de
olijfolie-industrie heeft het zwaar. Heel zwaar. Zoals heel veel andere oogsten, vallen de oogsten van olijven ook tegen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om olijfolie voor een goedkoop prijsje te produceren. Dat zien we massaal aan de prijzen in de supermarkten, maar ook aan de kwaliteit van de olies.
Weinig controle
Want wist je dat lang niet alle olijfolies in de supermarktschappen echt extra vierge
olijfolie is? Er wordt enorm mee gesjoemeld, waardoor er veel neppe olijfolies in de schappen staan. En daar betaal je dan natuurlijk wel de volle mep voor. Nederland is zelf verantwoordelijk voor de controles op olijfolie, zodra het de grenzen overkomt. Daarbij wordt gekeken naar de wettelijke eisen, maar heel uitgebreid zijn de controles niet. Zo komen veel producenten ermee weg, waardoor consumenten te veel betalen.
Hoe weet je dat je echte extra vierge olijfolie in je winkelmandje stopt?
Dan zit er dus maar één ding op en dat is zelf zo scherp mogelijk zijn als je boodschappen doet. Je kunt zelf namelijk ook achterhalen van welke kwaliteit de olijfolie uit de schappen van de supermarkt is. Gooi dus zeker niet altijd de eerste die je tegenkomt in je winkelmandje, maar ga op onderzoek uit zodat je erachter komt welke olijfolie de beste is.
De term 'extra vierge' olijfolie is dus niet beschermd zoals we net al zeiden. Daarom hoef je er dus niet vanuit te gaan dat dat altijd goede olie is. Goed de etiketten lezen is dus een must. Daar vind je meestal wel je antwoord. Als er bijvoorbeeld "Rechtstreeks uit olijven verkregen" op het etiket staat, kun je het waarschijnlijk wel vertrouwen. Ook kun je het zien aan de prijs. Hier geldt namelijk echt: goedkoop is duurkoop. Als je een liter kunt kopen voor minder dan een tientje, is dat waarschijnlijk geen goed nieuws.
Je kunt ook vertrouwen op je eigen smaak. Je kunt namelijk gewoon proeven of olijfolie van goede kwaliteit is. Maar, waar let je dan op als je de olijfolie proeft? Uiteraard de geur. Je hebt waarschijnlijk echt wel eens een goede olijfolie geroken. Minder goede olies ruiken heel anders. Denk aan nare geurtjes zoals vieze kleding die lang in een tas heeft gezeten. Verder kun je het ook goed proeven. Een goede olijfolie laat in principe geen vette mond achter.