rose 2

Zo lang blijft een ongeopende fles rosé houdbaar

Food & Drinks05 aug 2023, 16:45 doorAurora Ferrari
De zomer komt er weer aan, wat betekent dat een glaasje rosé er heerlijk bij past. Heb je een paar extra flessen rosé in de kast staan en zijn deze nog niet opengebroken? Dan vraag jij je vast af of deze nog wel goed zijn. Wij geven je het verlossende antwoord!
rose 2

Ongeopende rosé

Je wil een heerlijk glaasje rosé drinken, maar die fles staat er nou eenmaal een tijdje. Kan ik 'm nog openbreken of niet, vraag jij je dan af. Maak je niet druk, we hebben mega goed nieuws voor je. De houdbaarheid van een ongeopende rosé fles is namelijk ongeveer één tot drie jaar. Let wel op: de wijn wordt er niet bepaald beter op en kan er zelfs een beetje op achteruit gaan. Het is dus niet de bedoeling dat je rosé jaren gaat bewaren. Zal er niet lekkerder op worden én heel gezond zal het ook niet zijn!
Ben je toch van plan om je favoriete roséwijn op te bergen? Doe dat dan in een donkere, geventileerde ruimte. Leg de fles plat, zodat de kurk aan de binnenkant van de fles vochtig blijft en er geen oxidatie kan plaatsvinden. Ideaal!

En wat is de houdbaarheid na het openen?

Nu we hier toch zijn, vertellen we je ook meteen wat de houdbaarheid van je rosé is na het openbreken van de fles. Want hoe gezellig het ook kan zijn, soms blijft er nog wat wijn in de fles staan. Meteen weggooien is zeker niet nodig! Je kunt je roseetje makkelijk 3 tot 4 dagen open houden. Leg 'm dan potdicht in de koelkast. Een goede vacuumstop en de kou van de koelkast vertragen namelijk het oxidatie-proces.
Daarna adviseren we je om 'm wel weg te gooien. Na deze tijd raakt de wijn namelijk geoxideerd en verliest hij zijn aroma. Het doet je geen kwaad, maar lekker is wat anders. Cheers!