oud brood wentelteefjes

7 manieren om je oude brood op te eten

Als je net als ik alleen woont, is het een enorme opgave om in je eentje een heel brood op te eten. Nu weet ik dat je brood in kan vriezen, maar vaak vergeet ik dit. Het brood ligt een paar dagen in m'n keukenkastje en na een tijdje blijf je met een taai en droog brood achter. In veel gevallen wordt brood weggegooid als het niet meer lekker smaakt, maar dat is natuurlijk super zonde. Daarom geven wij je 7 manieren waarop je oud brood nog prima kunt eten.

Dingen die je met oud brood kunt doen

Oud brood weggooien is niet alleen slecht voor het milieu, maar het is ook nog eens slecht voor je eigen portemonnee. Voor veel recepten is het zelfs lekkerder als je oud brood gebruikt!

1. Paneermeel

Als je bijna iemand dood kunt gooien met een brood omdat 'ie zo hard is, dan is dit hét moment om zelf paneermeel te maken. Je kruimelt je brood gewoon fijn en bewaart het in een bakje.

2. Wentelteefjes

Wist je dat wentelteefjes zelfs lekkerder zijn als je brood een beetje oud is? Dit is dan ook onze favoriete tip. Wentelteefjes brengen bij ons een gevoel van nostalgie naar boven. Het liefst serveren we ze met kaneelsuiker en rood fruit als je extra fancy wilt doen.
Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

3. Croutons

Als er geen croutons op een salade zitten, dan hoeven wij hem niet. Die extra crunch is hetgeen wat de salade van een 6 naar een 10 kan laten gaan. Dit ga je doen: snijd het brood in blokjes en besprenkel met olijfolie (en eventueel knoflook als je all out wilt gaan). Deze bak je in een oven van 160 graden voor 20 minuten. Halverwege omdraaien!

4. Panzanella

Dit is eigenlijk de Toscaanse versie van een salade met grote croutons. Je scheurt deze grote croutons zelf makkelijk uit een oud brood en strooit ze daarna over de salade. Tip: lekker met mozzarella en tomaat.

5. Tosti

Een tosti gaat altijd onder de grill, dus het is helemaal niet zo erg als het brood een beetje oud is. Wat dacht je van deze tosti met bacon, brie en abrikoos ? Hmmmm...

6. Pizza

Heb je ooit je oude brood gebruikt om een pizzabodem van te maken? Het leukste is dat je je oude brood kunt beleggen met al je lievelings toppings.

7. Broodpudding

Misschien moet je even aan dit idee wennen, maar van restjes brood kan je een overheerlijke pudding maken. Hier gebruik je melk, boter en bijvoorbeeld geraspte appel en kokos voor. Je kunt dit eten als toetje of gewoon als tussendoortje.