naar de gym

Voor alle sportfanaten: dít zijn de groenten met de meeste eiwitten

Food & Drinks15 jun , 20:30 doorMila Slijvic
Eiwitten: het lijkt bijna een trend. Ze zijn goed voor spieropbouw en je zit er lang vol van. Top dus. Maar wist je dat er ook behoorlijk wat eiwitten in groenten zitten? Dat kan een behoorlijke gamechanger zijn, vooral voor vegetariërs, veganisten, of iedereen die gewoon zijn eiwitbronnen wil uitbreiden.

Proteïne

Even een reality check: niet alle groenten zijn enorme eiwitbronnen. Dit betekent dat ze niet alle negen de essentiële aminozuren leveren die ons lichaam nodig heeft en zelf niet kan aanmaken. (Sorry, spinazie, je bent geweldig, maar niet perfect.) Maar no worries! Het is gewoon een kwestie van slim combineren. Mix en match die groenten en je zit gebeiteld voor je dagelijkse portie eiwitten.
Benieuwd welke groenten de echte eiwitbommen zijn? Hier zijn de negen veggies die je aan je bord wil toevoegen. Perfect voor na je workout, in je smoothie, of gewoon als je trek hebt in een gezonde, eiwitrijke snack. Komen ze.

1. Edamame

Edamame is niet zomaar een snack, het is een powerfood voor vegetariërs en veganisten! Met een indrukwekkende 18 gram plantaardig eiwit per kopje zijn deze jonge sojabonen jouw beste vriend. Ze bevatten alle essentiële aminozuren, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je eiwitinname. Voeg ze toe aan salades, soepen of snack er gewoon lekker op los. Bovendien zitten ze boordevol vezels, vitamines en mineralen. Gezond en lekker, wat wil je nog meer?  

2. Maïs

Maïs is misschien niet de eerste groente waar je aan denkt als je aan eiwitten denkt. Maar, één kopje levert toch mooi vijf gram eiwit op. Combineer het met peulvruchten zoals erwten, bonen of linzen en je eiwitfeestje is compleet. Bovendien helpt de grote hoeveelheid onoplosbare vezels in maïs om je darmen gezond te houden.

3. Artisjokken

Artisjokken zijn misschien niet de meest populairste groente in de schappen - sommige mensen weten niet eens dat het een groente is - maar onderschat ze niet. Met 3,5 gram eiwit per gekookte artisjok en een flinke dosis vezels, vitamines en mineralen zoals foliumzuur, vitamine C en magnesium, zijn ze een waardevolle aanvulling op je dieet. Hun unieke, licht nootachtige smaak maakt ze ideaal voor salades, pasta’s en dips. Tijd om deze voedzame greenies een kans te geven.

4. Broccoli

Broccoli - de groente waar je moeder altijd op aandrong - is een echte eiwitbom. Met bijna twee gram eiwit per halve kop gekookte broccoli is het een uitstekende toevoeging aan je eiwitrijke dieet. Combineer het met tofu of quinoa voor een complete maaltijd. En vergeet de vezels, vitamine C en K, en antioxidanten niet. Broccoli is een echte superfood.

5. Spruitjes

De lievelingsgroente van ieder kind... Nee, dat helaas niet, maar naarmate je ouder wordt, ga je ze steeds meer waarderen. Deze kleine groene kooltjes zijn niet alleen schattig, maar ook enorm voedzaam. Met bijna twee gram eiwit per halve kop gekookte spruitjes zijn ze een prima bron van plantaardig eiwit. Combineer ze met peulvruchten, soja, noten of granen voor een compleet eiwitpakket. Ze zitten ook vol vezels, vitamine K en C, en antioxidanten. Of je ze nu braadt, stoomt, sautert of grilt, spruitjes voegen altijd een lekkere bite toe aan je maaltijd.

6. Groen asperges

Asperges, de delicate groene stengels, zijn een andere geweldige plantaardige eiwitbron. Vier speren leveren bijna twee gram eiwit. Ze zijn ook rijk aan vezels, vitamine A, C, E en K, en foliumzuur. Perfect om te stomen of grillen en eenvoudig te combineren met andere eiwitbronnen zoals soja of granen. Voeg ze toe aan salades, soepen en roerbakgerechten voor een extra voedingsboost.

7. Spinazie

Spinazie is goed voor je! Eén kopje gekookte spinazie levert iets meer dan vijf gram eiwit op. Het is misschien geen compleet eiwit, maar door de milde smaak kun je het makkelijk mixen met andere groenten, granen, soja of bonen. Spinazie zit ook vol vitamine A, C en K, en essentiële mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium. Een je kan er alle kanten mee op.

8. Erwten

Erwten zijn niet alleen schattig en zoet, maar ook een krachtige bron van plantaardig eiwit. Eén kopje gekookte erwten levert 8,5 gram eiwit op. Gewone groene erwten missen misschien een paar aminozuren, maar ze zitten boordevol antioxidanten zoals flavonoïden, carotenoïden en fenolzuren. Voeg ze toe aan soepen, stoofschotels, salades, wokgerechten of pureer ze als bijgerecht. Ze tillen de smaak én voedingswaarde van je maaltijden naar een hoger niveau.

9. Bonen

Last but not least: bonen! Of je nu zwarte bonen, kidneybonen of kikkererwten kiest: bonen zijn een grote eiwitbron. Eén kopje zwarte bonen levert maar liefst 15 gram eiwit. Combineer ze met rijst voor een compleet eiwit. Bonen zitten vol vezels, vitamines en mineralen en kunnen in talloze gerechten worden verwerkt, van soepen en stoofschotels tot salades en ovenschotels. Bonen zijn simpelweg onmisbaar in de keuken.