zelf mozzarella maken

Recept: zo maak je zelf burrata of mozzarella

Food & Drinks06 aug 2022, 15:15 doorChristel van den Berg
Eén van onze favoriete dingen op het menu in Italië is toch wel burrata. Zo'n heerlijke romige bol verse kaas, geserveerd met tomaat, olijfolie en pesto of op een pizza. Werkelijk om je bord bij af te likken. Wist je dat je burrata en mozzarella ook gewoon zelf kunt maken? Zelf mozzarella maken doe je met dit recept.
zelf mozzarella maken

Hoe maak je zelf burrata of mozzarella?

Normaal halen we onze mozzarella gewoon bij de supermarkt, maar laten we eerlijk zijn, de supermarkt-versie haalt het lang niet bij hoe we hem kennen uit Italië. Daarom delen wij vandaag het recept voor burrata en mozzarella. Zodat jij dit weekend de keuken in kan duiken en je jezelf heerlijk in de Italiaanse sferen kunt wanen. Wees gewaarschuwd, je hebt een aardige dosis aan geduld nodig!

Ingrediënten:

2 eetlepels citroenzuur 4 liter melk
kopje koud water plantaardig stremsel
snufje zout 125 ml room

Dit ga je doen:

  1. Los het citroenzuur op in een kopje koud water en giet vervolgens de melk in een steelpan. Laat de melk afkoelen tot kamertemperatuur. Zet het vuur opnieuw aan en giet het citroen-mengsel bij de melk. Verwarm het mengsel tot een temperatuur tussen de 32 en 35 graden Celsius (hier kun je een thermometer voor gebruiken) en roer zachtjes.
  2. Haal de pan van het vuur en voeg het stremsel toe. Als je 4 liter melk hebt zijn dit 8 á 10 druppels. Roer het stremsel door de melk en wacht 15 minuten. Als je alles goed hebt gedaan kan je zien dat de wrongel zich nu van de wei gaat scheiden. Volg je het nog?
  3. Snijd de wrongel in de lengte en breedte in stukken (dit doe je omdat je niet meer vocht uit de wrongel wil). Zet de pan opnieuw op het vuur en verwarm tot 40 graden Celsius, blijf rustig roeren!
  4. Haal de pan nu van het vuur maar blijf nog 10 minuten roeren tot je wat grotere stukken wei krijgt. Daarna giet je het mengsel door een vergiet (je kan hier ook een kaasdoek voor gebruiken alleen duurt dit langer).
  5. Doe een kwart van de wrongel in een kom en meng met de room en het zout, zet het mengsel daarna apart.
  6. Vul een andere kom met warm water en doe hier de rest van de wrongel in. De wrongel zal smelten door het warme water en nu kun je de bollen vormen.
  7. Kneed de bollen met je handen en rek ze uit, net als dat je een pizzabodem zou maken. Leg het platte stuk mozzarella op een bord op een plank en schep een beetje van het romige mengsel erop. Hierna vouw je de burrata goed dicht. Om te zorgen dat 'ie dicht blijft, dompel je hem onder in het warme water.
  8. Bewaar vervolgend je home made burrata in het afgekoelde water om hem te bewaren.
mozzarella
Daar is je burrata! Serveer hem hoe jij het wilt, bijvoorbeeld met tomaat, balsamico crema
of vijgen! Of doe eens gek en leg hem op je pizza of pasta. Hmmmm.