wesual click rswz p9fbq4 unsplash

Welk soort brood is het gezondst om te eten?

Food & Drinks29 jan 2022, 12:00 doorRomy Nouwen
Brood staat bij de meeste minsten één of twee keer per dag op het menu. Het is dan ook niet onverstandig om je eens goed te verdiepen in welk soort brood nou de beste keuze is als je weer eens op de broodafdeling van de supermarkt staat. Welk soort brood is het gezondst om te eten? Dat hebben wij voor je uitgezocht.
wesual click rswz p9fbq4 unsplash 300x200
Unsplash

Welk soort brood is het gezondst?

Er zijn simpelweg heel wat verschillende soorten brood. Vroeger bleef het bij wit, bruin of volkoren. Inmiddels vind je er ook nog meergranen, spelt, zuurdesem en nog veel meer naast. Geen wonder dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en gewoon niet meer weet wat de gezondste optie is.
Maar welk soort brood is het gezondst om te eten? Dat is volkoren brood. Mocht je een volkoren brood in de supermarkt zien liggen, weet je zeker dat het goed zit. Het is namelijk een beschermde naam in Nederland en mag alleen zo genoemd worden als het volledig gemaakt wordt van de helegraankorrel. Dit houdt in dat zowel het vlies als de zetmeelachtige kern worden verwerkt in het product.
Eigenlijk houdt dit in dat volkoren brood gemaakt is van meel. Dit meel dan vervolgens gemaakt zijn van rogge, spelt of tarwe. Bruin brood heeft als basis meel, maar is een mengsel van volkorenmeel met bloem. Wit brood is enkel gemaakt van bloem.
mohamed hassouna n4gtuez5gwc unsplash 300x169
Unsplash

Waarom volkoren?

Volkoren brood kun je eigenlijk vergelijken met de voedingswaarden van bijvoorbeeld ongezoete muesli, havermout, zilvervliesrijst of quinoa. Zo bevat volkoren brood bijvoorbeeld ook best wat eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Die loop je mis wanneer je voor simpel wit of bruin brood kiest.
Binnen volkoren kun je uiteraard nog variëren. Het maakt dus niet zo veel of je voor volkoren brood op basis van tarwe, spelt, rogge, khorasan of mais gaat. Ieder brood levert zijn eigen vitaminen en mineralen, waardoor variëren zelfs het beste is. Mocht je er een kunnen kiezen met extra zaden of pitten is dit altijd aan te raden. Deze bevatten namelijk ook extra vezels, mineralen en goede vetten. Tot slot kun je het beste gaan voor zuurdesem, want dit is gefermenteerd. Dat heeft weer veel voorkeuren voor je darmflora.

Hoe kies ik de juiste in de supermarkt?

Zoals net al even benoemd werd, is volkoren een beschermde naam. Dat betekent dat je op zich alleen maar op zoek hoeft te gaan naar volkoren. Gelukkig gaat er het komende haar het een en ander veranderen. Er komen namelijk nieuwe regels voor brood, waardoor meteen duidelijk moet worden wat de belangrijkste ingrediënten in een brood zijn.
angelo pantazis 2 u0a2tnyhm unsplash 300x200
Unsplash