Helaas zijn veel mensen bekend met het gevoel van hangxiety. Na een met drank overgoten avond word je wakker met een sterk gevoel van angst en bezorgdheid. Waar het vandaan komt, dat weet je niet, maar dat het verschrikkelijk voelt is een feit. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk?
Wat is hangxiety?
Hangxiety is de combinatie van een
kater en angst. Naast de gebruikelijke fysieke katerklachten zoals hoofdpijn en misselijkheid, kun je ook last krijgen van rusteloosheid en zorgen over de avond ervoor. Heb je geen gekke dingen gedaan? Heb je de verkeerde mensen een berichtje gestuurd? Of nog erger, iemand gebeld?
De wetenschap achter hangxiety
Alcohol beïnvloedt de GABA-receptor in je hersenen, die verantwoordelijk is voor ontspanning. Tijdens het
drinken voel je je ontspannen, maar zodra de alcohol uitwerkt, probeert je lichaam de balans te herstellen door GABA te verminderen en - moeilijk woord - glutamaat te verhogen, wat resulteert in verhoogde angstgevoelens. Nou, dat hebben we geweten. Het is een verschrikkelijk gevoel.
Tips om het te voorkomen
Het liefst hebben we dit gevoel natuurlijk nooit meer. Drinken zonder dat je de volgende dag moet dealen met die nare angsten, dat klinkt als muziek in de oren. We helpen je een handje op weg met een aantal tips.
Tips om hangxiety te voorkomen (of te behandelen)
- Drink met mate: dit is natuurlijk een open deur, maar het werkt toch echt. Probeer je alcoholinname te beperken tot maximaal vier drankjes per keer en niet meer dan tien per week.
- Voorbereiding: dat is natuurlijk het halve werk. Eet goed voordat je gaat drinken en zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt. En blijf vooral weg van sterke drank. Haal van tevoren gewoon een flesje wijn in huis of een aantal blikjes bier.
- Na het drinken: word je nu toch wakker met hangxiety? Zorg voor voldoende hydratatie en goeie voeding. Probeer te ontspannen door een feelgood film aan te zetten, onder een dekentje met de kaarsjes aan en het liefst met een vriend of vriendin erbij.