scheten laten 1

Yikes! Van deze voedingsmiddelen ga je scheten laten

Food & Drinks04 mei 2023, 9:00 doorRoos Stevens
Scheten laten is normaal. Zo laat een gemiddeld mens zo'n 5 tot 15 scheten op een dag. Het laten van scheten laat zelfs zien dat je een goede gezondheid hebt, alleen kan het best wel wat ongemakken brengen. Zo kunnen sommige voedingsmiddelen er extra voor gaan zorgen dat je scheten laat en dat ze zelfs meer gaan stinken.

Van deze voedingsmiddelen ga je meer scheten laten

Scheten laten is super normaal en hoort bij het leven. Maar als je merkt dat je wat meer winderig bent dan normaal, dan is het beter om de volgende voedingsmiddelen even te skippen.

Zuivel

In de zuivel van koeien en geiten zit lactose, dit is een suiker die gasvorming kan veroorzaken. Zo heeft ongeveer 65 procent van de volwassenen last van een intolerantie voor lactose. Het eten en drinken van zuivel kan je dan een opgeblazen en gasachtig gevoel geven.

Fruit

Fruit kan er voor zorgen dat je sneller wat winderiger bent. Zo bevatten appels, mango's en peren veel natuurlijke suiker fructose. Sommige appels en peren zitten bovendien boordevol vezels. Voor sommige mensen is het moeilijk om fructose te verteren. Op deze manier worden ze wat sneller winderig. Toch komt dit niet zo vaak voor als een lactose intolerantie.

Eieren

Eieren zorgen er eigenlijk niet voor dat je scheten gaat laten - wat veel mensen wel denken. In principe krijg je geen opgeblazen gevoel van eieren. Als dit wel zo is kan je een allergie hebben. Wanneer je eieren eet en je laat een scheet kan dit er wel weer voor zorgen dat 'ie extra gaat stinken.

Uien

Allemaal soorten groentes zoals uien, artisjokken, knoflook en prei bevatten allemaal fructanen. Dit zijn koolhydraten die ervoor kunnen zorgen dat jij een opgeblazen gevoel geven. Als gevolg hiervan ga jij meer scheten laten.

Tarwe en volkoren

Verschillende granen zoals haver en tarweproducten, dus brood, pasta en volkoren kunnen ervoor zorgen dat je winden gaat laten. Veel verschillende vorkoren granen bevatten gluten. Wanneer je hier een allergie voor hebt kan het zorgen voor een opgeblazen gevoel waardoor je vaker scheten moet laten.

Broccoli, bloemkool en kool

Kool, broccoli, bloemkool, spruitjes, boerenkool en andere groene bladgroenten bevatten super veel vezels en dit kan allemaal een beetje te veel zijn voor je lichaam om te verteren. Hoe gezond dit ook allemaal is, heeft het toch duidelijk wel zijn nadelen. Door het opgeblazen gevoel na het eten kan het ervoor zorgen dat jij scheten gaat laten. Maar deze bladgroenten hebben ook invloed op de geur van je scheten. Veel van de groenten bevatten namelijk zwavel. Dit zorgt ervoor dat de geur extra vies is.

Bonen

In bonen en linzen zitten een hoop vezels, maar ook raffinose. Dit is een complexe suiker die je lichaam niet zo goed kan verwerken. Je lichaam zet de bonen om in energie, hierdoor wordt het een waterstof. Dit zorgt er weer voor dat jij last krijgt van een stinkende scheet.

Vet voedsel

Wanneer je vet voedsel eet kan dit je spijsvertering vertragen. Het eten van vet vlees is extra lastig voor je lichaam. Dit komt omdat het rijk is aan aminozuur methionine. Dit bevat weer zwavel waardoor jou scheten meer gaan stinken.