Tegenwoordig heeft iedereen altijd wel zijn telefoon bij zich. Even snel de hond uitlaten of naar de supermarkt, die telefoon is altijd in handbereik. Een digitale camera of zelfs een professionele camera hebben we niet altijd bij ons, sterker nog de meeste hebben die niet eens meer. We nemen geen camera’s meer mee op reisjes, iedere foto wordt gemaakt met onze smartphone.

zo maak je de beste foto s met je telefoon fem fem

#1 Scherpstellen

Het scherpstellen van je telefoon is een erg belangrijk element bij het maken van een mooie foto. De meeste telefoons doen dit automatisch, maar niet altijd zoals jij het voor ogen had. Je kunt dan op het onderdeel van de foto klikken dat jij goed in beeld wilt brengen. Op deze manier wordt bijvoorbeeld de persoon op de voorgrond weer duidelijk in plaats van een huis op de achtergrond en leg jij de focus op hetgeen waar volgens jou de aandacht naartoe moet gaan. Krijgt jouw telefoon verschillende gebreken en voldoet de camera niet meer aan jouw verwachtingen? Vergelijk verschillende telefoons en abonnementen met elkaar, om zo de telefoon te vinden die voldoet aan jouw wensen.

#2 Voldoende licht

Zorg ervoor dat je voldoende licht hebt als je een foto maakt. Bij slecht weer of foto’s in de avond merk je vaak dat deze van mindere kwaliteit zijn. Het lichter maken van een foto levert dan ook vaak een ruis op en dat is niet wat we willen voor de perfecte foto. De HDR modus op je telefoon kan hier wel bij helpen, deze modus probeert het maximale beschikbare licht uit een foto te halen. Ook kun je ervoor kiezen om de belichtingscompensatie te gebruiken, hiermee kun je een foto of video handmatig lichter of donkerder maken. Dit doe je door het schuifbalkje met de zon te verschuiven.

beste foto telefoon, helderheid fem fem

Foto: computertotaal

#3 Resolutie

Een foto is pas echt duidelijk als je de juiste resolutie hebt, het gaat hierbij om de scherpte en kwaliteit van het beeld. Op vrijwel iedere telefoon heb je zowel een voor-als achter camera. Handig die voorcamera voor al die selfies, maar deze camera zorgt er wel voor dat de resolutie lager is. Je kunt er daarom het beste voor kiezen om altijd foto’s te maken met je ‘achter’ camera.

#4 Flitsen

Het aanzetten van de flits lijkt soms misschien de beste oplossing, toch kun je dit beter niet te vaak doen. Schakel de flitser alleen aan als het echt nodig is, het kan namelijk snel onnatuurlijk lijken. Als je bijvoorbeeld een foto maakt tegen een witte muur, werkt de flits alleen maar averechts. Wanneer er veel zonlicht is kun je juist wel het beste kiezen om de flitser aan te zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat harde schaduwen opgelicht worden.

#5 Bewerken

Tot slot zijn er altijd nog een aantal fantastisch apps die ervoor zorgen dat onze foto net een tikkeltje mooier worden dan het origineel. SNAPSEED is een app die eigenlijk alles kan, bijvoorbeeld een bepaald deel van een foto lichter of donkerder maken of wat extra kleur toevoegen. Daarnaast blijft VSCO ook altijd een goede app die mooie filters heeft en vele bewerk opties. Ook Facetune is een bewerkingsapp die veel wordt gebruikt, hiermee kun je wat onzekerheden weghalen. SUPERIMPOSE kan van verschillende foto’s één maken.

Lees ook:

5 manieren om je vakantiefoto’s net iets beter te maken