De beslissingen die we maken presenteren vaak wie we zijn. Toch weten we vaak de verkeerde beslissingen te maken in het leven. En een groot deel van je leven komt tot stand door de keuzes die je maakt. FEM FEM vertelt je welke misstappen de volgende jaren van je leven zomaar eens zouden kunnen verpesten.

femfem-foutenFoto via Janni Delér

1. Zijn zoals anderen willen dat je bent

Vaak zoeken we bevestiging van anderen in het leven. In plaats van onszelf te vragen wie we werkelijk zijn, willen we anderen om toestemming vragen. Op deze manier komen we er in de toekomst achter dat een groot deel van onze dromen nooit zijn nagestreefd, omdat we geloofden, en de mensen rond jou heen, dat dit onbereikbaar was. Het is dus zo belangrijk om naar jezelf te luisteren en te doen wat je zelf graag in het leven wil. Hierbij hoef je jezelf niet te vergelijken met anderen en hoef je zeker niet om bevestiging te vragen. Anders kun je nooit zijn zoals je werkelijk bent.

2. Binnen je comfort zone blijven

Veel mensen houden niet van ongemakkelijke situaties en rennen dus continu weg van ongemak. Hierdoor blijf je continu in je eigen comfort zone en kom je hier ook niet meer uit. Aangezien de comfort zone relatief klein is, mis je de grootste en belangrijkste ervaringen in het leven. Je beland in een cyclus en dat zal alleen maar erger worden als je deze cirkel niet doorbreekt.

3. Wachten op een wonder

We dromen allemaal van dingen die we graag willen en laten ons graag inspireren. De een doet er alles aan om deze dromen waar te maken en zet iedere dag kleine stapjes in de goede richting. De ander wacht liever af in de hoop dat er een wonder gebeurt. Je creëert vaak situaties waarin je moet wachten, terwijl je juist vooruit zou moeten gaan. Als je weet welke stappen je moet zetten om dichterbij je doel te komen, ga er dan voor en wacht niet langer af. Daarmee bereik je namelijk niet wat je zou willen.

4. Zeggen dat je het niet kunt

Je bent vaak geneigd om van tevoren al te zeggen dat je het toch niet kunt. Denk eens aan een moment waarop iets je wel is gelukt waarvan je het in eerste instantie helemaal niet had verwacht. Probeer zulke kleine overwinningen met je zelf te vieren. Hierdoor krijg je steeds meer vertrouwen in jezelf en zullen kleine overwinningen uiteindelijk omgezet worden in steeds grotere overwinningen. Zolang je het maar probeert. Vaak kun je jezelf hier nog goed mee verrassen.

5. Voorkomen om fouten te maken

Fouten maken en jezelf vergissen is menselijk. Dit hoort bij het leven. Wanneer jij je eigen fouten kunt toegeven, laat je zien dat je sterk en wijs bent. Daarnaast kun je van je fouten leren. Het zorgt ervoor dat je opnieuw gaat nadenken over bepaalde problemen en het opent nieuwe deuren naar alternatieven en kennis die je anders nooit gehad zou hebben.

6. Geen nieuwe dingen willen leren

Zoals Mahatma Gandhi zo snel als gezegd: ‘Leef alsof je morgen zou sterven. Leer alsof je eeuwig zou leven. ‘Het leven is een e-boek en mensen die zich niet zelfstandig opleiden, leren slechts enkele pagina’s. Sterker en succesvoller ontwikkelen buiten het bekende gebied. Het is essentieel om goed vast te houden aan je kernwaarden, terwijl je tegelijkertijd je hart en gedachten opent bij nieuwe concepten, uitdagingen en ervaringen.

7. Blijven hangen in het verleden

Soms zouden we de tijd allemaal wel even terug willen draaien om bepaalde teleurstellingen weg te nemen. Maar de waarheid is dat je het verleden hoe dan ook niet kunt veranderen. Niemand kan dat. Je zou het verleden moeten accepteren zoals het is. Als je dit kan, stel jij jezelf in staat om te ontwikkelen en te genezen. Wat er ook gebeurt, je zult er uiteindelijk weer van genezen, zolang je bereid bent om de omstandigheden te accepteren. Misschien zijn er dingen die je zou willen terugdraaien, maar die horen ook bij het leven. Hier word je alleen maar sterker van en hier kun je alleen maar van leren.

8. Jezelf niet kunnen vergeven

Wanneer je zit met fouten die je hebt gemaakt en deze je jezelf niet kunt vergeven, schrijf het dan voor jezelf op. Fouten horen bij het leven. En misschien heb je verkeerde dingen gedaan die jij jezelf niet kunt vergeten. Maar als andere mensen je kunnen vergeven, waarom zou je dat zelf dan niet kunnen? Je mag tegen jezelf zeggen: “Dit gebeurde met mij. Het was zo slecht. Het was een verschrikkelijke fout. Ik ben er door gegroeid. Ik verdien mijn eigen liefde en vergeving.”

9. Niemand anders meer een kans geven door een mislukte relatie

Iedere relatiebreuk biedt de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen tot een verbeterde versie van jezelf. Je leert altijd van relaties en kunt er alleen maar door groeien. Probeer, ondanks je ervaringen, te blijven openstaan voor nieuwe liefdes in je leven. Vroeg of laat komt er iemand in je leven die je laat zien waarom het met iemand anders niet heeft gewerkt. Tot die tijd gebruik je elke kans die je krijgt om jezelf te ontwikkelen tot de persoon waar de meeste mannen van dromen.

10. Jezelf verwaarlozen door alleen anderen liefde te geven

Het is niet egoïstisch om voor jezelf te zorgen, maar juist heel belangrijk. Dicht bij jezelf blijven heeft niets met egoïsme te maken, maar alles met zelfrespect. Je hebt niets te winnen door jezelf te verliezen. Je kunt anderen niet echt helpen wanneer jij jezelf niet helpt. Sterker nog: je kunt anderen stukken beter helpen door in je eigen kracht te blijven staan. Als je anderen echt wilt helpen, ontdek dan eerst wat je zelf nodig hebt. Als je dat hebt gevonden, dan sta je in je eigen kracht.

femfem-lessenFoto via Instagram

Wil je gelukkiger in het leven staan? Zo doe je dat.