Het leven is een groot feest, vol emoties en mogelijkheden. Fouten maken hoort ook bij het leven en dat vinden wij mensen soms moeilijk te begrijpen. Logisch, fouten maken is niet per se ons allerleukste bezigheid. We zijn liever productief en zeker over onszelf. Het zijn twee tegenpolen, en toch heb jij ze allebei nodig om succesvol te zijn.

fouten maken FEM FEM

Om te begrijpen waarom onze fouten ook een positieve twist aan je leven kunnen geven, is het belangrijk om na te denken wat fouten maken betekent voor jou. Ben je iemand die er na een avondje Netflix al overheen is of iemand die zichzelf er langer voor straft? En dat straffen, dat is zonde. Het is niet dat ik je zeg om naar die bullshit clichés zoals ‘alles gebeurt met een reden’ of (my favorite) ‘morgen is weer een dag’ te luisteren. Want ook al is dat feitelijk waar, wat heb je daaraan? Jezelf proberen te overtuigen door dat ene zinnetje gaat je op langere termijn niet verder helpen. Wat ik te zeggen heb misschien wel.

Wanneer faal je?

In mijn leven heb ik veel fouten gemaak, of vaak het gevoel gehad dat ik een fout heb gemaakt. Ik kon mezelf er vroeger voor blijven straffen, en ook al hou ik zielsveel van mijn moeder, haar advies hielp mij niet zo goed. Ik zat in de knoop met mezelf, ik vond mezelf er niet toe doen. Tussen al die miljarden mensen stond ik en al die ‘fouten’ die ik maakte leken niemand anders te beïnvloeden.

Op een manier beïnvloedde die fouten mij ook niet zoveel. Over een maand of twee was ik ze meestal vergeten. Maar dat jij je er over twee maanden niet meer druk om maakt betekend niet dat het nu niet belangrijk is. Het betekend ook niet dat je hebt gefaald, zeker niet. Dat wil ik benadrukken, ik vind dat een mens pas heeft gefaald wanneer hij of zij er niks van heeft geleerd. Meestal, bij dingen die echt belangrijk zijn, zorgen we zeker dat we er wat van leren. En dat is goed.

Goed en fout

Maar wat is dan het verschil tussen goed en fout? Als je er echt ‘goed’ over nadenkt? De begrippen goed en fout zijn objectief. Voor de een is het bijvoorbeeld heel normaal om een fooi achter te laten, voor de ander niet. Het wordt pas ingewikkeld als er gevoelens in het spel zijn. We voelen het wanneer we blij zijn, en wanneer wij ons rot voelen. Je voelt het in je hart, in je buik, en dan is het ineens een stuk moeilijker om het allemaal objectief te houden.

Weetje, ik kan je vertellen dat jij je over een paar uur, dagen, maanden of jaren beter gaat voelen. Ik kan je vertellen dat jij je nergens zorgen om hoeft te maken, dat het wel goed komt. Maar dat weet ik niet. Ik weet niet wat er om je heen gebeurt of gaat gebeuren. Dat weten we allebei niet, maar weet je wat wel kan? Je kan veranderen hoe jij met die situatie om gaat.

Dus ik kan je maar een advies geven: neem verantwoordelijkheid voor wat je kan veranderen en laat los wat je niet kan veranderen. Je gaat er namelijk nog een puinhoop van maken, iemands hart breken, huilen en schreeuwen dat het pijn doet. Dat alles pijn doet. Maar dit is het leven, de tijd dat jij op deze aardbodem rondloopt zal het er niet leuker op worden. Shit happens every day maar dat betekend niet dat jij daaronder moet leiden. Je mag leven, je mag fouten maken, je mag jezelf er zelfs voor straffen. Als je maar onthoud dat die dingen los van jou staan, dat je nog steeds een persoon vol liefde en ervaringen bent. En dat er door die fouten alleen maar meer ervaringen zijn die je erbij op kan tellen. You got this!