“Oké, volgende week begin ik écht.” Een excuus die je waarschijnlijk wel eens (of een aantal keer) hebt gebruikt. En dit is een van de velen. We zijn er heel goed in, maar we bereiken er niets mee. Het is tijd om die excuses achter een gesloten deur te stoppen.

stoppen-met-excuses-femfem

1. Neem de verantwoordelijkheid die nodig is

Wat je doel ook mag zijn, één ding is zeker: je gaat het er moeilijk mee hebben om het te bereiken. Een doel is geen echt doel wanneer je hem met het een keer knippen van je vingers hebt bereikt. Neem de verantwoordelijkheid die nodig is en accepteer dat het niet gemakkelijk zal zijn. Wanneer jij deze verantwoordelijkheid bezit en accepteert dat er ook tegenslagen kunnen zijn, zal het gemakkelijker worden om die excuses te laten voor wat ze zijn.

2. Sta klaar voor de uitdagingen

Verwacht uitdagingen, zeg tegen jezelf dat ze eraan komen. Wanneer jij klaar bent voor uitdagingen, komen ze niet onverwachts en zal het gemakkelijker zijn om ze aan te gaan. Uitdagingen zullen toch altijd op je pad komen, of je het nu wilt of niet. Dus je kunt er maar beter klaar voor zijn en ze aangaan, in plaats van ze uit te stellen en te zorgen dat de uitdaging alleen nog maar groter wordt.

Wanneer jij in jezelf gelooft, ben je al halverwege je doel.

3. Excuses schaden alleen jezelf

Wanneer je excuus hebt om dat werk nog even uit te stellen, heb je er uiteindelijk alleen jezelf mee en niemand anders. Jij zit, door jouw excuus, straks met een berg werk, omdat je er niet eerder aan bent begonnen. Wees hier bewust van, dit zal je helpen om gemotiveerder te worden. Wil jij het beste? Jij bent de enige die hiervoor kan zorgen en excuses zullen je daarbij niet helpen.

4. Geloof in jezelf

Die negatieve gedachten moeten uit je hoofd. 9 van de 10 keer zijn ze niet eens waar en laten ze je alleen maar kut voelen, voor niks. Zet daarom deze negatieve gedachten om in positieve gedachten. Wanneer jij in jezelf gelooft, zullen excuses helemaal niet nodig zijn. Verander “ik ben daar niet goed in” in “ik word er steeds beter in”. Negatieve gedachtes zijn nergens voor nodig. Wanneer jij in jezelf gelooft, ben je al halverwege je doel.

Wanneer jij je doelen duidelijk hebt en geen plek meer hebt voor excuses, is het tijd om indruk op je baas te gaan maken.