7 lichaamstaal fouten

7 lichaamstaal-blunders die je onbewust maakt (en hoe je ze oplost!)

Fun & Living18 mrt , 11:00 doorFloor Velthuis
Je outfit kan niet beter, je woorden heb je zorgvuldig gekozen, maar… wist je dat je lichaamstaal toch alles kan verpesten? Non-verbale communicatie is een pretty big deal - het bepaalt tot wel 80% hoe mensen je ervaren. Het komt dus wel eens voor dat je jezelf saboteert zonder het door te hebben - puur en alleen door je lichaamshouding. Gelukkig hebben wij voor jou de zeven meest gemaakte lichaamstaal-blunders voor je op een rij gezet én uitgezocht hoe je ze fixt!

1. Armen over elkaar = 'Ik ben boos' (ook als je dat niet bent)

Je kruist je armen gewoon omdat het lekker zit of omdat je het koud hebt - maar de rest van de wereld ziet dit als: ik ben niet blij. Comfortabel is het zeker, maar geeft dus wellicht wel de verkeerde vibe af.
De oplossing om deze lichaamstaal-blunder te voorkomen zit hem in een open houding, handen losjes in je schoot of naast je lichaam. Easy as that!

2. Friemelen of onrustige bewegingen

Friemelen met je ringen, je nagels of je kleding - het kan eruitzien alsof je supernerveus bent of geen zin hebt in het gesprek. Maar hey, voor veel mensen is dit ook gewoon een manier om spanning te reguleren.
Wil je minder friemelen? Zorg dat je iets vasthoudt, bijvoorbeeld een lekkere kop koffie. Een andere golden tip om deze blunder te voorkomen is het focussen op je ademhaling.

3. Je telefoon als sociale redder

Oogcontact vermijden kan onzeker, afgeleid of zelfs onbetrouwbaar overkomen. We pakken tegenwoordig ook vaak onze telefoon bij stiltes, maar dit kan een gesprek abrupt en ongeïnteresseerd laten lijken.
Pro tip: Houd op een natuurlijke manier oogcontact, en als je echt even weg moet kijken, knik dan af en toe om te laten zien dat je nog steeds luistert.

4. Slungelige houding

Tijdens een meeting of een serieus gesprek je hoofd laten zakken op je hand lijkt comfortabel en relaxed, maar het kan ook overkomen als 'ik ben er klaar mee'.
Voorkom dit door lichtjes voorover te leunen om betrokkenheid uit te stralen en wissel af met subtiele hoofdknikjes om te laten zien dat je actief luistert.

5. Slechte houding

In elkaar gezakt zitten of je schouders laten hangen kan onzeker, ongeïnteresseerd of zelfs ongezond ogen. Goede houding straalt juist zelfvertrouwen uit!
Rol daarom je schouders naar achteren en sta of zit rechtop. Het voelt in het begin misschien overdreven, maar het effect op hoe mensen je zien is groot.

6. Té ingestudeerde bewegingen

Als je té bewust met je lichaamstaal bezig bent, kan het onnatuurlijk overkomen. Geforceerde glimlachen of ‘power poses’ zonder echte overtuiging werken juist averechts.
Probeer daarom mindful te blijven, zonder te overanalyseren. Focus op het gesprek en je lichaam volgt vanzelf. Trust us!

7. Resting serious face

Nee, je hoeft echt niet 24/7 te lachen, maar een neutraal gezicht kan soms streng of onvriendelijk overkomen, zonder dat je het zo bedoelt.
De tip om dit te voorkomen is om je gezicht te ontspannen, je ogen iets wijder te houden en af en toe subtiel te glimlachen. Dit maakt je toegankelijker zonder geforceerd te lijken!

Lichaamstaal: wees bewust, maar blijf jezelf

Niemand verwacht dat je als een robot elk gebaar analyseert. Het gaat erom dat je bewust bent van hoe je overkomt, zonder je natuurlijke flow te verliezen. Dus relax, wees aanwezig en laat je lichaamstaal voor je werken in plaats van tegen je!