video

Aha: socioloog legt uit waarom we emoties en break-ups massaal online delen

Fun & Living08 okt 2024, 13:00 doorMax Malee van Vree
TikTok is tegenwoordig niet meer alleen een platform voor dansjes en grappige video's, maar lijkt steeds vaker gevuld met verhalen van gebroken harten. Van virale series als Who TF Did I Marry tot GRWM to dump my boyfriend, TikTokkers delen maar al te graag de details van hun break-ups. Maar waarom voelen mensen zo'n behoefte om hun hele privéleven online te delen?

Het 'loud break-up' fenomeen

De trend van luidruchtige break-ups is niet te missen. Een goed voorbeeld hiervan is rapper Central Cee, wiens ex-vriendin en influencer Madeline Argy vijf TikToks wijdde aan hun break-up. Andere influencers, zoals Brooke Schofield en Reesa Teesa, doen hetzelfde en hun video's gaan viraal. Deze trend lijkt aan te slaan bij veel kijkers: sommige video's worden miljoenen keren bekeken.
Een ander opvallend voorbeeld is influencer Kayla Richart, bekend van Too Hot To Handle. Zij deelde afgelopen maand intieme details van haar breuk met Seb Melrose, wat meteen aansloeg bij haar volgers. De meest persoonlijke verhalen worden gretig bekeken en gedeeld, met video’s die soms wel 80 miljoen views halen.

De drang naar viraliteit

Laten we eerlijk zijn: een beetje juice op z'n tijd is altijd heerlijk. De hashtag 'I broke up with my boyfriend' heeft inmiddels meer dan 210 miljoen views. Het is duidelijk dat de behoefte aan drama groot is, en break-up video's zoals die van Sophie Ousri en haar ex Jeroen, die op camera een laatste handshake geven, krijgen tienduizenden likes.
Influencers hebben ontdekt dat het delen van hun emoties en kwetsbare momenten werkt. Volgens The Guardian wordt dit juist gewaardeerd door volgers, omdat ze zich hierdoor authentieker voelen. Daarnaast speelt het algoritme van TikTok een grote rol. Hoe emotioneler de content, hoe sneller het viraal gaat. Het is dus geen wonder dat influencers deze momenten aangrijpen om meer engagement te creëren.

Waarom delen mensen hun gevoelens online?

Volgens socioloog Ben Agger voelen gebruikers zich op apps als TikTok anoniemer, waardoor ze makkelijker hun emoties online delen. Het is een plek waar mensen zonder directe reacties van anderen hun gevoelens kunnen uiten. Dit wordt versterkt door de steun die gebruikers van de online gemeenschap krijgen. Hoewel het delen van je break-up online op korte termijn steun kan bieden, is dit niet de oplossing voor het verwerken van een gebroken hart. Echt herstel gebeurt in het echte leven, en dat valt helaas niet te vervangen door de digitale wereld.
Hoewel break-up video's misschien viraal gaan en veel likes opleveren, is het belangrijk te onthouden dat geen enkele TikTok je gebroken hart echt kan lijmen. Dus voordat je al je emoties online deelt, bedenk of dit echt de steun is die je nodig hebt – of dat een goed gesprek met vrienden misschien toch beter werkt.