kat babystem

Onderzoek wijst uit: met een babystem tegen je kat praten versterkt de band

Fun & Living04 aug 2023, 12:00 doorRomy Nouwen
Met een babystem tegen je kat praten, is voor veel mensen een dagelijkse bezigheid. En dat terwijl andere mensen maar niet lijken te begrijpen waarom katteneigenaren dit altijd doen. Het zijn immers geen baby's, toch? Nu blijkt uit onderzoek dat het helemaal niet zo gek is om dit te doen. Het zou namelijk zorgen voor een betere band met je kat wanneer je met een babystem praat.

Verschil tussen eigenaar en vreemde

Er was eerder maar weinig bekend over katten, dus onderzoekers besloten hier eens in te duiken. Allereerst bleek er uit onderzoek dat katten wel degelijk anders reageren op verschillende tonen en geluiden. Zo reageren ze bijvoorbeeld beter op de (stem)geluiden die de eigenaar maakt, dan de (stem)geluiden die een vreemde maakt. Dit werd getest op maar liefst zestien katten.

Met een babystem tegen je kat praten

Niet alleen het verschil van de reactie van een kat tussen de stemmen van een vreemde of de eigenaar kwam naar boven. De toon van een geluid maakt ook verschil. Zo reageren katten dus écht niet of nauwelijks wanneer er met een volwassen normale stem tegen ze gepraat wordt. Een zachte toon, een kinderstem dus, zorgt er daarentegen voor dat een kat ineens een stuk beter luistert. De onderzoekers zagen dat katten hier veel beter op reageerden. Kattenoortjes zijn namelijk erg gevoelig dus het liefst worden ze op deze manier aangesproken.

Een betere band tussen jou en je kat

Juist die zachte lieve stem van jou zorgt ervoor dat een kat jou herkent. En ook katten vinden het superfijn om hun baasje te herkennen. Ze hechten zich namelijk echt wel aan jou. Wanneer je dus altijd met een zachte babystem tegen je kat praat, zorgt dit uiteindelijk voor een veel hechtere en betere band tussen jou en je kat.