schermafbeelding 2021 10 28 om 094904

Bewezen: uur badderen staat gelijk aan een halfuur sporten

Fun & Living21 jun , 8:01 doorRomy Nouwen
In bad gaan vinden de meesten van ons heerlijk. Even genieten van een klein momentje rust, warmte en niets doen. Je kunt er helemaal van bijkomen. Sporten daarentegen klinkt wat minder als muziek in de oren. Daar moeten we ons toch altijd wat meer toe zetten. Nu blijkt het probleem opgelost: een uur badderen staat gelijk aan een halfuur sporten.

Sporten is niet altijd leuk

Wat ons betreft is dit goed nieuws. Sporten gaat nou eenmaal niet altijd van harte. We kennen goede periodes, waarin de motivatie de overhand neemt. Dan wil sporten vaak nog prima lukken. Toch kennen we ook minder goede periodes, waarin we onszelf er simpelweg niet toe kunnen zetten. Het zou toch fijn zijn als hier dé oplossing voor komt. Gelukkig is het zover! En de oplossing is eigenlijk veel makkelijker dan we dachten.

Onderzoek badderen vs sporten

Onderzoekers van de Universiteit van Loughborough besloten uitgebreid onderzoek te doen naar het verschil tussen badderen en sporten. Ze gingen op zoek naar een groep vrijwilligers. Het ene deel mocht een uur lang in een bad van 40 graden liggen en het andere deel moest een uur op de hometrainer staat. Vervolgens mochten zij beide dezelfde lichte maaltijd nuttigen. Terwijl het onderzoek gaande was hielden de onderzoekers van alle vrijwilligers de lichaamstemperatuur en het energieverbruik in de gaten gehouden.

Uur badderen staat gelijk aan een halfuur sporten

Zo kwamen zij erachter dat het badderen eigenlijk ook wel een hele goede uitkomst had. Het energieverbruik van de vrijwilligers die een uur mochten badderen nam met 80% toe. Zowel bij de badderaars als bij de sporters, steeg de lichaamstemperatuur met een graad. Hierna konden de onderzoekers concluderen dat een uur badderen gelijk staat aan een halfuurtje flink wandelen. Toegegeven: helemaal vergelijkbaar is het niet. In een uur sporten verbrand je natuurlijk wel meer calorieën.
Een ander voordeel aan het badderen was de reactie van hun bloedsuikerspiegel. Deze piekte bij de badderaars wel 10% minder dan de sporters. Ook dat is zeker mooi meegenomen. En zeg nou zelf. Als je moet kiezen tussen een halfuur wandelen in de stromende regen en gure wind óf een uurtje badderen? Dan is de keuze toch eigenlijk wel snel gemaakt.