screenshot 2021 03 03 at 150635

Met deze drie heldendaden kun jij in 2021 iets betekenen voor een ander

Fun & Living20 feb 2021, 19:45 doorKathy
Maart 2021, wat gaat de tijd toch snel. Het is pas twee maanden geleden dat wij het nieuwe jaar vierde met goede hoop dat alle ellende van 2020 snel voorbij zou zijn. Helaas is er na enige tijd in 2021 nog weinig veranderd… Toch kunnen we uit al die negatieve sferen ook veel positieve vibes halen in de vorm van een goede daad verrichten. Ben jij helemaal ready to go om in dit nieuwe jaar iets moois te betekenen voor een ander? Lees dan snel verder!
screenshot 2021 03 03 at 150635
@wonderwomanmovie

Bloed doneren bij Sanquin

Het doneren van bloed: voor de een is het een simpele stap voor de ander een moeilijke beslissing.. Er is de laatste jaren gelukkig een positieve stijging te zien in het aantal mensen wat bloed doneert. Een heel mooi gegeven, maar we zijn er helaas nog lang niet. De vraag naar bloeddonateurs is nog steeds vrij hoog, terwijl het aanbod niet aan deze verwachting kan voldoen.
Veel mensen zijn nog niet goed ingelezen over het doneren van bloed of weten er simpelweg niet vanaf, dat moet anders. Om bloed of plasma te kunnen doneren moet je aan een aantal voorwaarden voldoen . Gelukkig voldoet de meerderheid van de mensen hieraan en daarom is het juist zó belangrijk dat er meer aandacht voor dit onderwerp komt.
Je bloed bestaat namelijk uit verschillende componenten en je kunt zelf kiezen of je bloed , plasma of bloedplaatjes wilt geven. Elk donatiesoort wordt gebruikt voor verschillende medische behandelingen. Je bloedgroep en levensstijl bepalen met welke donatiesoort je het meeste kunt betekenen voor de patiënten. Voordat je bloed kunt geven, kom je eerst bij de donorarts voor een keuring. Als je die keuring netjes doorstaat, ontvang je vanzelf een oproep om bloed te geven.
In Nederland zorgt de not-for-profit onderneming Sanquin voor de gehele bloedvoorziening. Je kunt je hier heel eenvoudig aanmelden en daarnaast word je uitvoerig getest of je wel een goede match bent. Deze test is tevens een goede gezondheidscheck voor jezelf, want het geeft immers een duidelijk antwoord op jouw gezondheidsstatus.
Wil jij meer weten over bloeddonaties? Vul dan deze quiz in. De vragen en antwoorden kunnen je helpen om een duidelijker beeld te krijgen over bloeddonaties in Nederland. Kun jij een mooiere heldendaad bedenken dan dit? Wij ook niet!

Haar doneren

Laten we beginnen met dat de kappers een héle lange tijd dicht zijn geweest en daardoor onze onhandelbare haarbos een extreem lange lengte heeft aangenomen. Denk er eens over na om, tijdens je volgende bezoekje aan de kapper, je lange lokken te doneren. Ten eerste heeft je haar daardoor weer een gezonde lengte en ten tweede kun jij iemand ontzettend blij maken met een mooie pruik gemaakt van jouw haar.

Voorwaarden voor haar doneren

Om je haar te kunnen doneren, moet het wel aan een aantal voorwaarden/eisen voldoen. Deze delen we dan ook graag met je!
• De lengte van het haar dient minimaal 30 cm te zijn.
• Alle natuurlijke haarkleuren, behalve grijs haar, zijn welkom.
• Het haar schoon, droog en in een vlecht toesturen. • Het haar dient zacht en soepel aan te voelen.
• Geverfd, behandeld en geblondeerd haar kan helaas niet gebruikt worden.
Je kan de vlecht het beste op de volgende manier meten/afknippen: 1. Maak 1 of meerdere staarten in het haar.
2. Meet de lengte van deze staarten (dit dient minimaal 30 cm te zijn). 3. Maak een vlecht in de staart(en).
4. Knip de vlecht(en) 2 à 3 cm boven het bovenste elastiekje af.
In principe kun je dit bijna bij elke kapper laten doen, en sommige knippen zelfs gratis of geven een korting op je knipbeurt. Check ook online of er speciale knipdagen bij jou in de buurt worden georganiseerd. En vergeet niet; hoe langer de haardonatie is, hoe beter!

Inzetten voor een organisatie

Tegenwoordig kun je aan verschillende goede doelen een steentje bijdragen in de vorm van hardlopen en/of sporten. Je wint er niet alleen een goede conditie, uithoudingsvermogen en een gezonde levensstijl mee, maar je zet je ook in voor een goed doel naar eigen keuze. Zo kun je bijvoorbeeld hardlopen voor de CliniClowns of voor Alzheimer Nederland. Online kun je belangrijke informatie vinden over hoe jij deze actie het beste kunt opzetten, en waar je jezelf moet aanmelden. Én waarom zou je dit in je eentje trotseren, als je het ook met je vriendinnen/familie kunt doen? Samen rennen is natuurlijk veel efficiënter en gezelliger, dan alleen de hort op. Organiseer een speciale dag waarop jullie met zijn allen aan de slag gaan om gezamenlijk een mooi resultaat te behalen.
Je kunt jezelf natuurlijk ook altijd aanmelden voor het doen van vrijwilligerswerk. Bij jou om de hoek kun je al vrijwilligersspots vinden, waar je vrijwel direct aan de slag kunt. Online kun je de meest uiteenlopende vacatures vinden, waar jij je voor kunt aanmelden. Zo kun je bijvoorbeeld ouderen helpen om hun digitale vaardigheden te verbeteren, zodat ze onder andere kunnen videobellen met hun familie. Is dat even een mooie bijdrage in deze onzekere tijden!

Eigen initiatieven

Tot slot kun je ook aan de slag gaan met eigen initiatieven. Maak een heerlijke strand-, bos- of heidewandeling met vriendinnen en raap al het plastic op dat je tegenkomt. Geloof ons, je zult versteld staan van wat je tegenkomt. Je kunt er ook voor kiezen om een kaartje te sturen naar een verzorgingstehuis bij jou in de buurt. Maak je eigen kaartjes en schrijf er een lieve en bemoedigende tekst op, om al deze mensen een hart onder de riem te steken. Geef ze vervolgens persoonlijk af bij een verzorgingstehuis en je hebt de dag van veel ouderen gemaakt.
Je kunt dus een hele hoop doen om van jouw 2021 een heldenjaar te maken. Wij moedigen je in ieder geval aan. Succes!