1. Home
  2. Food for thought: hoe slecht zijn festivals eigenlijk voor de natuur?
festivalgirls femfem

Food for thought: hoe slecht zijn festivals eigenlijk voor de natuur?

Fun & Living11 mei 2018, 10:10 doorRedactie
Hallo,festivalseizoen! De hele dag rondslenteren en dansen onder het genot van een koud biertje. Kan niet beter, toch? Terwijl je onbezonnen het leven viert sta je vast niet stil bij het feit dat een festival heel veel schade aanricht aan het milieu. De plastic bekertjes die we roekeloos op de grond gooien, de enorme hoeveelheid stroom die verbruikt wordt en niet te vergeten: geluidoverlast. Hoeveel invloed hebben festivals eigenlijk op de natuur en wat ze zijn de duurzaamste festivals in Nederland?
festivalgirls femfem

Bewust

Eerlijk is eerlijk, we kunnen allemaal ontzettend genieten van een festival op een zomerse dag. En ja, er gaat heel wat alcohol doorheen op zo'n dag. Of weekend. De volgende ochtend realiseer je pas hoeveel drankjes je hebt gedronken door die verschrikkelijke kater. Besef je dan ook opeens dat je al die drankjes hebt gekregen in plastic wegwerpbekertjes? Juist, niet dus. Misschien wil je het liever niet horen, maar één festivalbezoeker produceert ongeveer 2 kilo afval per festivaldag. Voor die overheerlijke hamburger die jij naar binnen propt is 1500 liter water nodig. Het is de hoogste tijd om hier bewust van te worden, want de verantwoordelijkheid ligt óók bij de festivalgangers. Sta stil bij de grote gevolgen die een dag uit je dak gaan heeft op de natuur en je zult meteen betere beslissingen nemen.
trash femfem
Foto via iStock

Duurzame festivals

Waar moet je eigenlijk beginnen? Dat is nog best lastig, dus zijn er steeds meer festivals die maatregelen treffen en je een handje helpen. Zo wordt er op sommige festivals alleen biologisch eten aangeboden en maken ze gebruik van zonne-energie. Wil jij deze zomer een kijkje nemen op een festival die op een duurzame manier wordt georganiseerd? Check het lijstje hieronder!

Mysteryland, Haarlemmermeer

Groene stroom, afval scheiden en recyclen: Mysteryland neemt maatregelen om duurzaam te worden! Bij je aankoop van een parkeer-of pendelbus ticket kun je jouw CO2 uitstoot compenseren door een boom te planten. Inmiddels staat er een festivalbos! Ook kan je een waterzak kopen die je de hele dag gratis kunt vullen met kraanwater. Scheelt weer plastic. Goed bezig!

Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Op dit festival wordt niet gewerkt met muntjes, wat je misschien wel gewend bent. Er wordt gebruik gemaakt van anonieme chips verwerkt in een polsbandje. Op deze manier wordt kunststof bespaard!

Lowlands, Biddinghuizen

Op het driedaagse festival vind je tegenwoordig vacuümtoiletten, waardoor de hoeveelheid spoelwater wordt bespaard. Productieafval wordt gescheiden afgevoerd en waar mogelijk gerecycled. De brug van de camping naar het festival wordt ter plekke opgeslagen en opgebouwd. Dit scheelt 16 (!) vervoersbewegingen per jaar.

DGTL, NDSM Werf

DGTL staat misschien wel bovenaan het lijstje van duurzame festivals. Op dit festival kun je alleen vegetarisch eten, wat al een super goede maatregel is. Ze willen heel graag het eerste afvalvrije festival worden van Nederland!
Een duurzame en schone omgeving begint immers bij jezelf!