planttt

Kattenbaasjes opgelet: deze 5 giftige planten moet je niet in huis halen!

Fun & Living16 mrt 2021, 12:32 doorSanne Hesseling
Als huisdiereigenaar moet je bij je tripje naar het tuincentrum met één extra ding rekening houden: dat de planten die je koopt niet giftig zijn! Namelijk niet alles wat uit de natuur komt, is huisdiervriendelijk. Sommige planten kunnen heel gevaarlijk zijn voor je huisdier! Vooral katten zijn door hun nieuwsgierigheid wel eens geneigd om een hapje te nemen van een plant. Deze 5 giftige planten moet je als katteneigenaar dan ook niet in huis halen!
planttt
@cats_with_plants

1. Lelie

Misschien wel de gevaarlijkste plant voor katten is de lelie. De gehele lelie is dan ook giftig: de stengel, de bladeren en het stuifmeel dat hij afgeeft. Een kat die het gif van een lelie binnenkrijgt, zal acute nierfalen krijgen. Het is daarom belangrijk om meteen in te grijpen en de dierenarts te bellen. Door de kat te laten braken en de nierwaarden te monitoren, kan de schade hopelijk nog voorkomen worden. Het is dus maar beter om de lelies in het tuincentrum te laten staan!

2. Aloë vera

Hoewel de aloë vera minder schadelijk is dan de lelie, kan hij toch een hoop ellende veroorzaken bij een klein beestje. De aloë vera kan namelijk lusteloosheid, diarree en braken veroorzaken omdat er antrhaquinone glycosides in zit. Dat is een stofje dat de beweging van de darmen opwekt en zorgt voor meer productie van water en slijm. Ook deze plant kan je dus beter vermijden!

3. Dieffenbachia

De dieffenbachia is één van de giftigste kamerplanten. Een hapje van de dieffenbachia zal niet dodelijk zijn, maar zal de mond wel een branderig gevoel geven en kan de keel laten opzwellen. Het sap dat vrij kan komen wanneer je een blad afbreekt, kan bovendien irritatie en pijn veroorzaken als je een droge huid of wondjes hebt. Houd deze plant daarom buiten het bereik van kinderen en huisdieren!

4. Ficus

Hoewel de ficus één van de meest populaire kamerplanten is, is hij helaas ook giftig voor huisdieren. Het melkwitte sap dat vrijkomt van de bladeren kan onder andere irritatie op de huid veroorzaken. Wanneer je kat een blaadje van de ficus opeet, kan dit leiden tot bultjes op de huid. Neem daarom contact op met de dierenarts als je dit ziet gebeuren!

5. Sansevieria

De sansevieria is licht giftig voor mensen en dieren. Aangezien katten het nog wel eens fijn vinden om aan deze dikke stelen te knagen, zou ik daarom deze plant als katteneigenaar niet in huis halen. Het eten van de sansevieria kan leiden tot maag- en darmklachten. Ook in dit geval is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Nog verstandiger is om de plant niet in huis te halen!
Vind jij het moeilijk om planten in leven te houden?