Het is elk jaar weer dé vraag: 'Wat doen we op Koningsdag?' Terwijl wij nog twijfelen tussen losgaan op een festival of een rondje vrijmarkt, ligt het programma voor de koninklijke familie allang vast. Elk jaar bezoeken ze een andere stad, en dit jaar is het de eer aan Doetinchem. En dít is de volledige royal planning.
De koninklijke wandelroute
Zoals altijd zit Koningsdag bomvol feestelijke activiteiten. Bij aankomst in Doetinchem worden koning Willem-Alexander, koningin
Máxima en de prinsessen (minus Ariane - zij volgt haar studie in Italië) verwelkomd door niemand minder dan de legendarische rockband 'Normaal,' die hun hit 'Oerend Hard' live speelt.
Het officiële ontvangst wordt gedaan door de burgemeester van Doetinchem en de commissaris van de Koning in Gelderland. Daarna volgt een feestelijke erehaag van Nederlandse én Duitse vendeliers. Zie je de kleurrijke, zwaaiende vlaggen al voor je? Ook de schutterskoningen en -koninginnen uit de regio zijn hier aanwezig.
Creativiteit mag natuurlijk niet ontbreken: kinderen uit de regio maakten vogelkunstwerken als onderdeel van een schoolproject over 'samenwerking over de grens'.
Cultuur met een gouden randje
Op het Mark Tennantplantsoen wordt het gezelschap verwelkomd door Ariane Kop van het Amphion Cultuurbedrijf en visueel kunstenares Louise te Poele. Zij maakte speciaal voor deze dag een spectaculair stilleven dat de levendigheid van de Achterhoek vangt in beeld.
De culturele wandeling gaat verder richting het park, waar de slagwerkgroep Shuffle Percussion Group en het dansduo Lisa & Serah een dynamisch optreden geven.
Op de volgende locatie draait alles om het thema 'traditie versus vernieuwing' met dansers en acrobaten. En als muzikale kers op de taart brengt zanger Sander Berendsen, samen met Achterhoekse koren en het Warboel Orkest, een speciaal Koningsdagslied.
'Achterom' bij de boerin
Na al dat spektakel even back to basic. De koninklijke familie wandelt door naar een boerenerf waar ze - lekker Hollands - via 'achterom' ontvangen worden door stadsboerin Ellen Willems. Hier ontmoeten ze boeren uit de regio en schuiven ze aan voor een maaltijd vol lokale lekkernijen. Er is plek voor 58 gasten - een speelse verwijzing naar de leeftijd van de koning.
Een sportieve ode aan de regio
Na het eten is het tijd voor wat actie. Lokale sporthelden en vrijwilligers die zich inzetten voor sport in de Achterhoek ontmoeten de Oranjes. De publiekslieveling is zonder twijfel het eerbetoon aan voetbalclub 'De Graafschap'. Omdat het koninklijk gezelschap het stadion niet bezoekt, bouwt Doetinchem het gewoon na (in het klein). Hoe leuk is dat?
Met het iconische clublied 'Het geet hier spoken' worden de royals als ware kampioenen ontvangen. Daarnaast is er een interactieve sportquiz vol knipogen naar de lokale sportgeschiedenis.
Herdenken & verbeelden
Ook het oorlogsverleden van Doetinchem krijgt een plek in de route. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor de stad veel van haar historische glorie. Speciaal voor Koningsdag wordt de verdwenen Hamburgerpoort symbolisch teruggebracht als Koningspoort. Versierd met zelfgemaakte 'koningsvogels' van kinderen én afgemaakt met een live 3D-kunstwerk van streetartist Rianne te Kaat.
Suzan & Freek sluiten af
En dan: het feestelijke slotakkoord. Bij de Walmolen sluit de koninklijke familie Koningsdag af op een soort festivalterrein. Niemand minder dan
Suzan & Freek zingen hier hun nummer 'De Overkant', een ode aan hun geliefde Achterhoek. Als we deze planning mogen geloven wordt Koningsdag in Doetinchem er eentje om niet snel te vergeten!