Het mannenblad 'Pl*yboy' staat bekend om het tonen van de 'perfecte' vrouwen lichamen. Toch hebben ze nu een bijzondere keuze gemaakt: de schrijfster Marith Iedema (36) staat ná haar borstkanker behandelingen op de cover van het magazine. De boodschap hierachter? Ook met littekens kan je vrouwelijk én sexy zijn. En wij juichen dit luidkeels toe.
De Nederlandse auteur had altijd al de droom om in het blad te staan, maar door haar borstkankerdiagnose - ondertussen meer dan twee jaar geleden - besloot ze deze wens te laten varen.
Ze vertelt aan 'Pl*yboy' dat haar leven niet meer is wat het was voor de ziekte. "Gemeenschap na kanker is ingewikkeld", zegt ze. "Mijn lijf heeft zo'n optater gekregen. Ik heb me lang verminkt gevoeld." Hiermee doelt ze op de grote littekens die ze overhield aan de kankerbehandelingen en borst-reconstructie. Hierdoor is niet alleen haar uiterlijk veranderd, ook heeft dit veel met haar zelfbeeld gedaan.
Voor veel vrouwen is het perfecte lijf nog steeds een streefbeeld, en dat is voor Marith niet anders. "Recht van voren zijn mijn borsten ongelijk. Van opzij heb je vol zicht op het litteken." Voor een blad dat zich vooral richt op het laten zien van de 'perfecte' vrouwenlichamen, kwam de keuze om een realistischer beeld te kiezen voor de cover dus enigszins onverwacht.
Toen het magazine tóch naar Marith Iedema vroeg, zette het haar aan het denken: "Heb ik geen buitenproportioneel negatief gevoel bij mijn beschadigde borst?" Haar conclusie? Ja, dat had ze. Ze besloot haar twijfels en onzekerheden aan de kant te zetten: "Het was tijd voor zelfacceptatie."
Hoewel patiëntenorganisatie 'Borstkankervereniging Nederland' Marith Iedema bedankt voor het trots durven tonen van haar lichaam, blijft de vereniging kritisch. "Een op de zeven vrouwen in Nederland krijgt te maken met borstkanker. Als zij daardoor een of twee borsten moeten missen, is dat nóg een schok, bovenop de schok van de diagnose", aldus de woordvoerder.
"Soms vinden vrouwen het moeilijk om aan hun nieuwe lichaam te wennen. Het kan voor deze vrouwen veel betekenen dat een vrouw haar littekens op deze manier laat zien." Toch sluit de woordvoerder af op kritische noot: "Tegelijk zeggen we ook dat we niet achter het medium 'Pl*yboy' staan. Dit blad draagt bij aan de objectivering van de vrouw. Daar nemen wij als 'Borstkankervereniging Nederland' afstand van."
Ook was de shoot goed voor méér dan enkel mooie plaatjes. Marith heeft de volledige opbrengsten van haar foto's gedoneerd aan Pink Ribbon - een organisatie die zich inzet voor borstkankeronderzoek. Het precieze bedrag is onbekend, maar deze organisatie is in ieder geval wél fan van de shoot!