knipsel pretty woman 1

Meer aandacht voor jezelf? Zo ga je meer van jezelf houden

Fun & Living28 jun 2020, 12:01 doorMaya luz Hartog
Er is geen duidelijk stappenplan voor hoe je meer van jezelf kan gaan houden, en dit is ook niet voor iedereen hetzelfde. Toch wilden we jou graag een paar tips geven om meer van jezelf te gaan houden. Omdat je het waard bent.
knipsel pretty woman 1

1. Omring jezelf met goede mensen

Als je van jezelf wilt houden, moeten de mensen om jou heen jou daarin steunen. Dat betekent geen ruimte meer laten voor mensen die ons naar beneden halen. Heb jij dus vrienden waar je niet gelukkig van wordt? Misschien is het dan tijd om die vriendschap te laten varen. Omring jezelf alleen maar met mensen die jou een goed gevoel geven en met wie jij graag tijd doorbrengt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, daarom hoef je dit ook niet allemaal in één keer te doen. Maar als die ene vriendin weer een stomme opmerking maakt, is het tijd om haar de deur te wijzen. BYE !

2. Wees consistent met je doelen, maar niet te streng

Het is volkomen normaal om naast self love nog andere doelen te hebben. Misschien wil je wel gezonder of milieubewuster eten . Dit is natuurlijk hartstikke goed en je moet zeker ook proberen om deze doelen te behalen. Maar wees lief voor jezelf terwijl je dit doet. Streef je doelen niet zo hard na dat je er uiteindelijk ongelukkig van wordt. Dat ene stukje taart kan echt wel een keertje.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Een veel voorkomende manier waardoor veel mensen hun eigenwaarde gaan onderschatten, is door zichzelf te vergelijken met anderen. We zien op sociale media dagelijks mensen voorbij komen waarmee we onszelf vergelijken. Zo volg je misschien wel een model waarmee jij jouw eigen lichaam vergelijkt. Maar hier worden we massaal ongelukkig van. Daarom zo veel mogelijk mensen ontvolgen waarmee jij jezelf vergelijkt en onthoudt dat jij jezelf niet hoeft te veranderen om op een ander te lijken. Het is een eerste stap naar jezelf mooi vinden zoals je bent en anderen niet meer als standaard te zien.

4. Zorg voor je gezondheid

Als je van jezelf houdt, mag je jouw lichaam en geest natuurlijk niet vergeten. Goed voor jezelf zorgen kan je op veel verschillende manieren doen. Zorg bijvoorbeeld een extra beetje voor je huid, ga wat vaker sporten of eet wat meer groente. Maar jouw mentale gezondheid is natuurlijk net zo belangrijk. Luister goed naar je lichaam en geest voor wat het nodig heeft. Wanneer jij behoefte hebt aan hulp is dit volkomen normaal en je zou jezelf ook niet moeten laten tegenhouden om dat te zoeken wanneer nodig. Een professional bezoeken wanneer je mentaal of fysiek in de knoop zit is een van de beste dingen die je kan doen om te voorkomen dat het probleem erger wordt.

5. Houd jouw leefruimte netjes

Om van jezelf te houden moet je jezelf ook een fijne leefruimte gunnen. Het is voor niemand zijn mentale gezondheid goed om in een rommelig huis te wonen. Plan daarom momenten in waarin jij de tijd neemt om jouw leefomgeving netjes en gezellig te maken. Ruim bijvoorbeeld je kast uit, richt je woonkamer opnieuw in of maak jouw keuken even een keer goed schoon. Dit is misschien een van de minder leuke dingen om te doen, maar het werpt echt zijn vruchten af op de lange termijn. Bekijk het maar zo; clean house, clean mind.

6. Gun jezelf een dagelijkse dosis 'me time'

We hebben tegenwoordig allemaal een druk leven. Hierdoor raakt ons hoofd veel te vol en kunnen we snel overweldigd raken. Daarom is af en toe jezelf even afsluiten en wat tijd aan jezelf besteden een geweldige manier om liefde naar jezelf te uiten. Besteed bijvoorbeeld een uurtje aan mediteren of yoga. Beoefen jouw hobby of kijk een aflevering van jouw favoriete serie op Netflix. Gun jezelf dat momentje waarin alles om jou draait. Als je af en toe een momentje inplant om je af te sluiten van alle drukte om je heen zal je merken dat je hoofd veel rustiger is en dat je minder frustratie opbouwt. Kom maar door met die Netflix serie!

7. Leer los te laten

Tot slot, om echt van jezelf te houden moet je leren loslaten. Dit is totaal niet makkelijk, en dat begrijpen wij volkomen. Maar wanneer jij de dingen die jou naar beneden halen loslaat, zal jij je eindelijk kunnen focussen op de dingen die echt belangrijk zijn. Dus gun jouw zelfvertrouwen een boost en zet die ene ex uit je hoofd, of vergeef jezelf voor die ene fout die je vorig jaar hebt gemaakt. The past is in the past! Let it go.