meghan markle 1 1

Hallo zon, dag regen: 9 geweldige tips voor het opruimen van je kast

Fun & Living12 apr , 15:00 doorPleuntje Janssen
Het is officieel: de lente is begonnen! Dat betekent weg met die winterjassen en de snowboots, en hallo rokjes en sandalen. Al is dat soms een hele klus, wij geven je tips over hoe je het best je winterkast kan opruimen.
meghan markle 1 1
Bron: The Devil Wears Prada

Een goede voorjaarsschoonmaak

Het wordt warmer weer en de bloemen staan in bloei: het is lente. Dat betekent dat we onze kast weer moeten gaan herorganiseren. De grote voorjaarsschoonmaak. En dat is niet alleen het herorganiseren van kleding, maar er gaat ook even een stofdoek over de lades en een sopje over de kastdeuren. Helaas gaat dat niet altijd zonder slag of stoot, daarom geven we je 9 tips.

Stap 1: goed nadenken

Dit klinkt als een open deur, maar toch vergeten veel mensen deze eerste stap en gaan direct aan de slag. Neem voordat je begint even de tijd om na te denken voordat je in een overhoop gehaalde kamer staat. Bedenk een strategie en ga geordend te werk.
Ook goed om over na te denken: een opgeruimde kast is geen vrijkaart om weer als een dolle te gaan winkelen. Zo werkt het niet, dan heb je namelijk binnen no time weer een uitpuilende kast. Het opruimen gaat ook over herontdekken, weten wat je hebt en met oudere kledingstukken weer nieuwe looks maken.

Stap 2: wat geeft jouw motivatie?

Motivatie is erg belangrijk. Dus, waarom wil je dit doen? Heb je een nieuwe baan, pas je niet meer in je kleding, is je kledingstijl veranderd of heb je gewoon zin er doorheen te gaan? Je motivatie gaat je aanpak bepalen.

Stap 3: bepaal je persoonlijke stijl

Maak een moodboard met daarin een duidelijk beeld van je stijl. Het moodboard moet een duidelijk beeld schetsen van wat je leuk vindt, wat je vaak draagt en wat dus een prominente plek moet hebben in je kast - en wat er dus juist niet meer in thuis hoort

Stap 4: kies een goede dag uit

Als je die kledingkast echt goed onderhanden wil nemen, kost het gewoon veel tijd. Ga dus niet overhaast, zonder er echt goed over na te denken je kast opruimen - zo van 'even snel'. Verdeel je schoonmaak in stukken. Je kunt het opdelen in dagdelen (ochtend, middag, avond) of zelfs verschillende dagen plannen. Als je maar een plan maakt, en het niet allemaal in een zondag probeert te proppen.

Stap 5: verschillende stapels

Begin met het maken van verschillende stapels: wegdoen, houden, repareren, misschien. Pak telkens een kledingstuk en leg deze op een van de stapels. Later kan je de 'wegdoen'-stapel nog eens bekijken, hierin kun je namelijk nog onderscheid maken in items die je kunt doorverkopen, aan een vriendin wil geven of bijvoorbeeld naar de kringloop wil brengen.

Stap 6: kleding opbergen

Als het zomer is, heb je natuurlijk geen winterkleding nodig. Opbergen, dus. Breng het naar de logeerkamer, stop het in lades of dozen onder je bed of leg het in een andere opbergruimte. Zolang het maar uit je kast is.

Stap 7: vouwen en hangen

Belangrijk is dat je per kledingstuk bekijkt of je het moet neerleggen, of op moet hangen. Als je hangruimte te vol zit, zijn fluwelen hangers een absolute game-changer. Ze zorgen niet alleen voor meer ruimte, maar ze zijn ook ideaal voor blouses en andere kledingstukken die snel kreuken.

Stap 8: een goed systeem

Bedenk een goed systeem en - het belangrijkste maar ook het lastigste - hou je daaraan. Het maakt niet uit wat voor systeem je bedenkt, als het voor jou maar werkt. Op type, kleur, lengte of stijl: als jij het maar fijn vindt.

Stap 9: onderhoud je georganiseerde kast

De laatste en misschien wel belangrijkste stap. Het onderhouden van je kledingkast. We zullen heel eerlijk zijn, hier gaat het namelijk vaak mis bij ons. Maar, als je na het opruimen je kledingkast blijft verzorgen, heb je slechts twee keer per jaar een kleine seizoensopruiming nodig.
Succes met opruimen.