schermafbeelding 2022 09 27 om 145611

6 tips om je huis warm te houden zónder een te hoge energierekening

Fun & Living08 okt 2022, 10:45 doorRomy Nouwen
Juist doordat het herfstweer nu écht zijn intrede heeft gemaakt, zitten we thuis weer te bibberen op de bank. Onze huisjes vullen zich met de koude lucht van buiten, maar de kachel aanzetten doen we minder vanzelfsprekend. De gasprijzen stijgen enorm en dat betekent voor velen van ons een torenhoge rekening aan het einde van de maand. We zullen de warmte op een andere manier moeten creëren en wij helpen je graag een handje.

Tips om je huis warm te houden

Het is in deze tijd heel belangrijk dat je de warmte die je creëert zo goed mogelijk benut. Dat betekent dat je niet onnodig warmte kunt verliezen, omdat dit betekent dat je rekening stijgt. Met de volgende tips houd je dus de warmte goed binnen, waardoor je minder hoeft te stoken.

1. Isoleren

Eén van de allerbeste tips om je huis warm te houden is natuurlijk isoleren. Heb je nog een spaarpotje over en kun je wat missen? Investeer dit dan in je huis door te isoleren. Op die manier zorg je ervoor dat je minder snel warmte kwijtraakt, waardoor je op de lange termijn zal merken dat dit je weer geld gaat opleveren. Je verdient die zak geld dus langzaam weer terug.

2. Maak het gezellig

Als je dan geen grote zak geld hebt voor isolatie, kun je beter investeren in gezelligheid door middel van kaarsjes of een open haard. Ook hier heb je plezier van namelijk. Buiten het feit dat je zo je huis écht thuis maakt, zorg je er ook voor dat het warmer wordt. Verder zorgt het natuurlijk ook voor gezellig licht. Win-win situatie dus!

3. Doe de gordijnen dicht

Als je dan toch gaat voor een gezellig huis, is het ook niet erg om de gordijnen lekker vroeg dicht te doen. Dit zorgt voor een cozy sfeer, maar ook voor een minder hoge energierekening. Als de gordijnen dicht zijn, ontsnapt de warmte namelijk wat minder snel naar buiten via de ramen. Als je de kachel aan hebt, laat je de gordijnen open. Zo komt de warmte meteen het huis in. Als je kachel weer uit doet, doe je de gordijnen meteen dicht.

4. Sluit alle deuren goed

De kou ontsnapt ook als je de deuren open laat. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om de kachel in de slaapkamer uit te laten staan, zal je merken dat het daar een stuk frisser wordt dan in de rest van het huis. Juist daarom is het zo belangrijk om die deur dicht te houden, zodat de kou niet ontsnapt uit die kamer.

5. Bewaar de warmte met radiatorfolie

Als je de kachel aanzet, ontsnapt een deel van de warmte meteen via de muur naar buiten. Om dat te voorkomen kun je radiatorfolie kopen. Dit plak je vervolgens achter je kachel, waardoor de warmte daar minder goed doorheen ontsnapt. Je houdt de warmte dan gewoon lekker binnen. Het lijkt een behoorlijk klusje, maar eigenlijk valt dit reuze mee. Je hebt dit in no-time bevestigd.

6. Maak gebruik van de zon

Zodra de zon schijnt in de herfst of winter, moet je hier volop gebruik van maken. Zorg ervoor dat de zon op dat moment overal naar binnen schijnt, want dan warmt je huis op dankzij die warmte. Die kan je dan heel goed gebruiken én is helemaal gratis!