leeftijd trouwen fem fem

Bruiden opgelet! Dit kost het nou écht om te trouwen

Fun & Living15 mei 2021, 18:00 doorLois Kievietsbosch
Als je eenmaal in het grote mensenleven bent getreden, dan zijn er veel zaken waar je absoluut geen idee over hebt. Zoals het kopen van een appartementje, het opvoeden van kinderen en tot slot trouwen. Als je het huwelijks bootje instapt met je partner dan is dat natuurlijk ontzettend spannend, waardoor je misschien wat dingen over het hoofd gaat zien. Heb je al nagedacht over hoeveel zoiets wel niet kost? Yess we do! In het artikel hieronder kun je daar alles over vinden.
wedding fem fem

Factoren

Iedereen trouwt op zijn of haar eigen manier, hierdoor kunnen de kosten verschillen per bruiloft. Maar voor iedere wedding gelden natuurlijk wel dezelfde factoren. Daarom nemen wij die hieronder eventjes met jullie door.

1. Duur van de bruiloft

Allereerst het aantal gasten. De meeste bruiloften ontvangen vanaf 30 tot en 200 dag gasten, dit kan natuurlijk meer zijn. Daarom is de duur van een bruiloft van groot belang. Duurt het een dagje of misschien een heel weekend? Moet er vervoer geregeld worden? Wil je een dj, een leuke band of gewoon een simpele playlist? Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van je budget. Maar je trouwt, in de meeste gevallen, maar een keertje toch?

2. Locatie

De locatie is een onwijs belangrijke factor in je bruiloft! ''Ga je voor 1 locatie, of wil je er graag 2? Wil je een bestaande plek of ergens in the middle of nowhere? Dat laatste klinkt misschien lekker goedkoop, maar zie je bruiloft dan als een soort van mini-festival. En dat kost wat! Denk aan elektriciteit, wc's en een eventuele tent voor als het weer even niet meezit. Natuurlijk zijn er low budget weddings die er prachtig uitzien, maar wil je een echte Pinterest trouwerij, dan zou je toch echt diep in de buidel moeten tasten. Het voordeligste is dan ook om een locatie te huren met alles erop en eraan. Zoals bijvoorbeeld een restaurant met keukenpersoneel, alle materialen en vaste koks.

3. Bloemen

Gaan jij en je partner voor een locatie die al prachtig an sich is? Of gaan jullie voor een plek die jullie compleet willen omtoveren tot een soort van tropisch oerwoud? Het inhuren van decor materialen kunnen aardig wat kosten, zo ook bloemen. Een bloemenhaag is onwijs mooi, maar al die uren die men erin steekt en de materialen die er voor nodig zijn, kosten dan ook aardig wat centjes. Let er ook op dat een bruidsboeket altijd wat duurder is. Voor een prima bosje bloemen betaal je bij de bloemist rond de 30 euro, een boeket voor je bruiloft is vaak rond de 100 euro. Keep that in mind! Maar dat laatste is natuurlijk niet zonder reden. Voor een bruidsboeket is een bloemist veel meer tijd kwijt, dit komt doordat het bruidspaar vaak specifieke wensen heeft. En tijd is geld! Maar het is maar net waar jij je geld aan uit wil geven.

4. Grootte van de crew

Met hoeveel mensen zijn jullie van plan de bruiloft te gaan organiseren? En met wie? Wat vrienden of familie? Of schakelen jullie de hulp van experts in? Denk hierbij aan een weddingplanner, styling team, fotograaf, videograaf en een make-up artist. Het is maar net wat je wilt. De ene bruid wil graag een onbezorgde dag waarin alles voor haar wordt geregeld en gedaan, en de andere bruid heeft liever zelf de touwtjes in handen. Denk gewoon goed na over de manier waarop jij deze legendarische dag wilt ervaren en bepaal aan de hand daarvan of je daar wat extra hulp bij kan gebruiken.

5. Food & drinks

Maak je gebruik van een open bar? een buffetje? of een volledig vijfgangendiner? De keuze is reuze! Vaak wordt er per gast zo'n 100 euro gerekend aan de kosten van het eten en drinken voor een volledige dag. Heb je liever dat je gasten een cocktail voorgeschoteld krijgen? Of zat je meer te denken aan sterke drank? Want in beide gevallen ga je zeker of dit budget heen. Zo ook bij een luxe diner, want dat is ook niet bepaald target food.

6. Tijd is geld

Onthoud een ding! Een bruiloft kost veel geld, omdat er onwijs veel tijd ingestoken wordt. Neem het voorbeeld van de bloemen hierboven. Omdat iedere bruiloft ontzettend persoonlijk is, betekent het dat je veel tijd en aandacht erin steekt om er een perfecte dag van te maken. Een weddingplanner steekt gemiddeld 100 uur in een bruiloft. En ja, je kan dan niet verwachten dat je er met een paar duizend euro vanaf komt.

7. Gemiddeld budget

Laten we eens even gaan rekenen!
 • Locatie huur ceremonie: 1.295 euro
 • Locatie huur diner en feest: 2.057 euro
 • Receptie op boten inclusief drank: 2000 euro
 • Officieel trouwen op een zaterdag : 740 euro
 • Weddingplanner + assistenten: 7000 euro
 • Fotgraaf: 2500 euro
 • Videograaf: 2500 euro
 • Uitnodigingen: 50 euro
 • Drukwerk voor de dag inclusief designs: 1000 euro
 • Catering diner & feest: 9600 euro
 • Styling: 2000 euro
 • Bloemen: 3000 euro
 • Bruidstaart: 680 euro
 • Taartproeverij: 200 euro
 • Live muziek bij de ceremonie: 750 euro
 • DJ op het feest: 700 euro
 • Band op de bruiloft: 3000 euro
 • Licht, geluid & techniek: 700 euro
 • Haar make-up bruid: 750 euro
Nu ligt het natuurlijk geheel aan jezelf en je partner welke aspecten jullie gaan inzetten. Een gemiddelde bruiloft kost dan ook vaak rond de €15.000 euro. Begin maar alvast met sparen girls..