Ja, ook ik hou aan het einde van mijn geld wat maand over, en niet zo’n beetje ook. Ik kan niet goed omgaan met geld, en ik denk niet dat dat ligt aan het feit dat ik als kind geen vast zakgeld heb gehad (misschien een beetje). Ook ben ik niet de enige, want iedereen heeft wel eens een gat in zijn of haar hand. Waardoor het komt? Het verschilt, de een heeft er elke maand last van en de ander bijvoorbeeld rond de feestdagen. Dit jaar (of wat ervan over is) ga ik het anders doen: ik ga geld besparen. En ik vertel aan jou hoe!

geld uitgeven FEM FEM

Hoor jij ‘For the Love of Money’ van The O’Jays ook al op de achtergrond? Want ik wel! Dit is hoe we het gaan aanpakken:

Stop met impulsaankopen

Ja, jij ook! Vaak voegen impulsaankopen niks toe. Denk daarom na over alle grotere aankopen, minstens een week. Als je je toekomstige aankoop een week later nog steeds niet uit je hoofd kan krijgen (om een goede reden). Dan mag je het kopen. Ik snap dat in sommige winkels de verleiding groter is dan in andere winkels. In deze winkels móét je nou eenmaal van alles hebben, daarom mijn volgende tip:

Vermijd bepaalde winkels (vooral als je net uitbetaald bent)

Vroeger gaf ik al het geld wat ik van mijn moeder kreeg uit in de boekenwinkel. In de boekenwinkel kocht ik gummetjes, pennen en tijdschriften. Ik zat in groep 5 dus mijn studieschuld hing nog niet boven mijn hoofd, nu wel. In sommige winkels geef je nou eenmaal veel uit, ook als volwassene ben ik hier schuldig aan. Tegenwoordig hoef je niet eens de deur uit om te shoppen dus het ‘gevaar’ wordt steeds groter. Tip: vermijd winkels waar je veel geld uit wilt geven. Als het niet anders kan zijn lijstjes je beste vriend. Maak een lijstje voordat je naar de winkel gaat en koop echt alleen wat er op je lijstje staat. Voor de supermarkt: ga geen boodschappen kopen (of bestellen) terwijl je honger hebt. Zo komen er drie zakken chips in je kast terwijl je na een bakje al genoeg hebt.

Onthou wat belangrijk is

Wij mensen zijn niet snel tevreden, het zit in ons bloed. We hadden beter die ene broek kunnen kopen of dat andere abonnement af kunnen sluiten. Door je ontevredenheid geef je (zonder dat je het doorhebt) vaak meer uit dan nodig is. Ontevredenheid is niet hetzelfde als iets nodig hebben en vaak zal je (impuls)aankoop je ontevredenheid niet wegnemen. Wees blij met wat je hebt! Een belangrijke stap in dit proces is beseffen wat je (op lange termijn) niet blij maakt, zoals:

  • Indruk maken op mensen.
  • Dingen kopen die niks toevoegen aan je waarde.
  • Spullen kopen waar je niet goed over hebt nagedacht.
  • Onnodige spullen kopen die je niet kan omruilen.
  • Luxe apparaten aanschaffen waar je lui van word.

Kijk naar je vaste lasten

Het is echt geen probleem om jaarlijks van zorgverzekering te veranderen omdat je dan een paar tientjes goedkoper uitkomt. Het kost misschien wat extra tijd maar dan heb je ook wat. Abonnementen en verzekeringen kosten veel geld, dat weten de bedrijven ook. Er zijn bijna altijd acties, haal daar je voordeel uit! Ook zijn er genoeg websites die het zware werk van je overnemen en de beste opties voor je op een rij zetten!

Een huis kopen kost óók veel geld, al die meubels en dan hebben we het nog niet eens over je hypotheek. Hoe financier je dat allemaal? Wij hebben de antwoorden.