Wanneer je een gebroken hart hebt, kan het voelen als het einde van de wereld. Je kunt alleen maar huilen en proberen te achterhalen waar het mis is gegaan. Je hebt ontzettend veel pijn en het voelt alsof het nooit meer beter zal worden. Wat blijkt? Een break-up is nog slecht voor je gezondheid ook. Wij vertellen je wat een gebroken hart allemaal met je lichaam kan doen.

Processed with VSCOcam with m5 presetFoto via Goody25

1. Je wordt te zwaar of te dun

Bij een gebroken hart kan het twee kanten op gaan: of je propt jezelf helemaal vol met eten of je eet helemaal niets. De één ziet eten als een afleiding en probeert het verdriet weg te eten. De ander kan niet eens aan eten denken en ziet het als iets walgelijks. Een gebroken hart is, hoe dan ook, geen gezond dieet.

2. Je hersenen ervaren het als fysieke pijn

Wanneer je liefdesverdriet hebt, kan het voelen alsof iemand een stomp in je maag heeft gegeven. In werkelijkheid is jou niets fysieks aangedaan, maar jouw hersenen vertellen je lichaam dat de pijn echt is. Volgens Naomi Eisenbuerger, Ph.D., is het gebied van je hersenen dat oplicht als je fysiek pijn wordt gedaan hetzelfde gebied dat oplicht als je lijdt aan een sociale afwijzing.

3. Je hebt veel stress hormonen

Als je verliefd bent, worden je hersenen overspoeld met de neurochemicaliën dopamine en oxytocine die ervoor zorgen dat je gevoelens van geluk en plezier ervaart. Volgens de wetenschap is liefde dan ook verslavender dan drugs. Wanneer je hart wordt gebroken, zullen al deze chemicaliën direct uit je systeem verdwijnen en krijg je stress hormonen. Deze kunnen zware hoofdpijn en een stijve nek veroorzaken.

4. Je voelt je depressief

Verschillende studies hebben aangetoond dat een gebroken hart depressie kan veroorzaken. Uit een studie van Psychology Today blijkt dat relatiebreuken die tot een lager zelfbeeld leiden tweemaal zo waarschijnlijk depressie werd veroorzaakt als bij relatiebreuken waarbij dit niet het geval was. Wanneer jouw geliefde de relatie verbreekt, is dat ook een grote domper voor je zelfbeeld.

5. Je hebt last van ontwenningsverschijnselen

Liefde kan net zo verslavend zijn als drugs. Wanneer de relatie is verbroken, krijg je dus last van ontwenningsverschijnselen. Net als mensen die moeten afkicken van drugs, zul jij moeten afkicken van deze persoon. Gelukkig zullen de symptomen uiteindelijk afnemen en kun je verder met je nieuwe, single leven. En dat zal beter worden.

6. Je vraagt jezelf af wie je bent

Na een break-up kun je gaan twijfelen aan je eigen identiteit. Relaties veranderen vaak de manier waarop we over onszelf denken. Zodra een relatie eindigt, zal er ook een einde komen aan deze manier van denken. Wanneer we aan de kant worden gezet door onze grote liefde, vragen we onszelf vaak af of we wel lief of goed genoeg waren. Nu zul je in deze nieuwe fase van je leven gaan ontdekken als wat voor persoon je verder wil.

lichaam-femfemFoto via Tweez

Wil je weten hoe je over een break-up heen komt? Je lees het hier.