Liefdesverdriet doet ontzettend veel pijn en het voelt vaak alsof het nooit meer overgaat. Maar het gaat uiteindelijk over. Als je momenteel een gebroken hart hebt, zul je dit waarschijnlijk niet geloven. Maar het wordt beter en gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om het iets draaglijker te maken en die je helpen om over je break-up heen te komen. FEM FEM helpt je met liefde een handje.

Young blonde woman sitting next to window in sweater, looking emotive and thoughtful

1. Stop met overdenken

Vaak heb je al gauw het gevoel dat het allemaal jouw fout is en probeer je te bedenken wat je beter had kunnen doen. Je wil continu weten waar het mis is gegaan, maar het helpt niet om het steeds te overdenken. Op deze manier blijf je er te veel in hangen en ga je niet vooruit. Probeer in je achterhoofd te houden dat je alleen maar kunt leren van deze ervaring en dat je als persoon kunt groeien. Nu je relatie over is, betekent het niet dat dit complete tijdsverspilling is geweest. Verdriet vormt ons op verschillende manieren.

2. Bedenk een eigen mantra

Misschien heb je er niets mee, maar mantra’s werken echt. Ze helpen je gefocust te blijven op vooruitgang in plaats van in angstige gedachten terecht te komen. Bedenk een goede quote voor jezelf waar je aan vast kunt houden. Probeer jouw eigen mantra te herhalen op momenten dat het slecht met je gaat en je dreigt in een negatieve gedachtespiraal terecht te komen. De mantra die je het nuttigst vindt kan dingen veranderen.

3. Ga er doorheen

Wanneer je te maken hebt met het verlies van een relatie heb je te maken met verschillende emoties. Schrok, verdriet, woede, angst en meer. Deze emoties zijn niet alleen heel normaal, maar ook belangrijk voor de genezing van een gebroken hart. Het is dus belangrijk om hier doorheen te gaan en het over je heen te laten komen. Sta jezelf toe om verdrietig te zijn.

4.Wees voorzichtig met afleiding

Natuurlijk is het goed om emoties te voelen, maar soms is afleiding ook belangrijk. Zo kunnen nieuwe ervaringen en hobby’s je helpen, zoals het leren van een nieuwe taal of jezelf inschrijven bij de sportschool. Probeer dingen te doen die je met je vorige partner nooit deed en bouw een nieuw leven op wat je met hem nooit had.

5. Beweeg meer

Sporten helpt je gedachten te verzetten en is goed voor een gebroken hart. Bij het opwekken van zweet komt endorfine vrij, wat letterlijk ingebouwde pijnstillers zijn in je lichaam. Het laat je beter voelen en verzacht de pijn. Kies voor een activiteit die je leuk vindt om te doen, zoals hardlopen, yoga of een simpele wandeling.

6. Geef het 3 maanden de tijd

Wat een gebroken hart zo ondraaglijk maakt is het gevoel dat het nooit over zal gaan en dat veroorzaakt meer angst. Maar het gaat over. Herhaal het voor jezelf: de pijn zal voorbij gaan. En het is vaak sneller dan je denkt. Volgens een studie, gepubliceerd in the Journal of Positive Psychology, suggereert dat het voor de meeste mensen 3 maanden duurt. Dus geef jezelf 3 maanden en je zult zien dat je dan al veel verder bent.

7. Vraag hulp aan mensen om je heen

Om te beginnen is het belangrijk dat je steun zoekt bij de mensen om je heen. Je bent verdrietig en hebt soms behoefte aan een knuffel of goed advies van anderen. Daarbij kunnen deze mensen je ook helpen voorkomen dat je berichtjes naar je ex gaat sturen. Het is goed om meerdere mensen om je heen te hebben, zodat je er niet alleen voor staat.

8. Schrijf het van je af

Een goede manier om je emoties te uiten is door je gevoelens op te schrijven. Je kunt zelfs een brief schrijven naar je ex waarin je alle dingen vermeld waar je dankbaar voor bent en waar je van baalt. Deze brief is een kans om voorgoed afscheid te nemen en om het helemaal af te sluiten. Maar kies er vervolgens wel voor om deze brief niet te versturen, want je doet het alleen om je eigen verdriet te verwerken en niet om je ex terug te krijgen.

Girl looking through the window

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en zou je alleen op reis willen? Lees hier waarom het goed is.