fem fem 2024 02 11t205026975

Blijkbaar hebben we allemaal een geld-persoonlijkheid: dit is die van jou

Career18 feb , 13:00 doorAurora Ferrari
Praten over geld is in de meeste sociale situaties nog steeds een behoorlijk taboe. En toch is het belangrijk om dat te doen, want we hebben er dagelijks mee te maken. Het is cruciaal om te weten hoe jij je geld uitgeeft en niet zodat je er achter kan komen hoe je hier nóg beter mee om kunt gaan. Hoe je dit doet? Door erachter te komen wat jou geld-persoonlijkheid is.
fem fem 2024 02 11t205026975
Bron: The Wolf of Wall Street

1. De spaarder

Ben je een spaarder, dan heb je het allemaal onder controle. De benodigdheden heb je en mocht er wat heftigs mogen gebeuren, dan heb je een mooi noodfonds klaarliggen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je in een crisis komt. Je checkt elke dag je rekening en ook impulsieve aankopen kun je makkelijk weerstaan. Het geeft je een bepaalde controle over je eigen geld, maar probeer het wat meer los te laten.
Begrijp ons niet verkeerd: het is inderdaad belangrijk om een extra potje te hebben en zuinig te zijn met je geld. Mocht er inderdaad wat gebeuren, dan heb jij er waarschijnlijk weinig last van. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je het maximale uit je geld haalt. Je verdient geen geld om het vervolgens niet te mogen uitgeven. Je hebt waarschijnlijk weinig spontane uitjes en dure dingen doen met vrienden, doe je ook liever niet. Je bent heel zuinig op je geld en dat is jammer, want met geld maak je ook een hoop herinneringen. Geld komt terug, herinneringen niet. Kortom: blijf geld sparen , maar wees niet te zuinig en geniet van het geld die je hard hebt verdient.

2. De uitgever

De uitgever is een échte feestmaker. Je leeft in het moment en haalt letterlijk alles uit het leven. Reisjes hiernaartoe en uitjes daarnaartoe. Voor jou is het nooit te gek. Je bent ook gul naar vrienden en familie én daarom houden mensen van je.
Het risico hierin is echter wel financiële instabiliteit. Vaak worden te hoge uitgaven veroorzaakt door emoties, of het nu gaat om stress, geluk of zelfs verveling. Ga even bij jezelf na en probeer te begrijpen waar deze triggers vandaan komen en hoe je ze kan helpen ontwikkelen van gezondere bestedingsgewoontes. Wil je weer iets uitgeven, ga dan even bij jezelf stilstaan en stel je de vraag of je dít echt nodig hebt. Vaak is het antwoord nee en kun je weer een impulsieve aankoop weerstaan.
De sleutel is evenwicht: geniet van het heden, maar vergeet niet naar je toekomstige zelf. Geld komt inderdaad terug en herinneringen niet, maar probeer deze gewoonte wat te verminderen en verstandiger om te gaan met je geld.

3. De investeerder

Je wil je geld maar meer en meer zien groeien, allemaal door je geld eigenlijk te gaan investeren . Dat is lang geen gek idee. Er zijn heel veel mogelijkheden om je geld meer waard te maken, waar je uiteindelijk alleen maar baat mee hebt. Denk hierbij aan beleggen, maar vergeet niet dat dit ook risico's heeft. Weet altijd dat het geld wat je investeert, altijd gevaar loopt. Het kan inderdaad meer worden, maar ook minder. Totdat je niets meer over hebt. Het is daarom belangrijk om een extra potje te hebben, mocht jij je geld verliezen. En bedenk even voor jezelf, kan ik het geld missen als ik dit verlies, of niet? Neem geen al te grote risico's.