Sparen is voor sommige mensen best heel lastig. Gelukkig is het niet onmogelijk. De 1-euro-regel gaat ervoor zorgen dat jij veel minder geld uitgeeft, waardoor je ineens veel beter kunt sparen.

1-euro-regel

Spaarders versus niet-spaarders

Sparen: de één is er beter in dan de ander. Sommige mensen kunnen heel goed budgetteren en zorgen ervoor dat hun financiële plaatje helemaal goed op orde is. Meteen bij het ontvangen van het salaris, wordt het onderverdeeld in verschillende potjes en wordt er uiteraard ook een gedeelte apart gezet om op te sparen. Zo ontstaat er een kleine buffer én vanzelf een mooi bedrag om iets leuks van te kopen of te doen.

Andere mensen hebben hier juist ontzettend veel moeite mee. Deze mensen hebben totaal geen overzicht als het gaat om hun financiën en hebben de neiging om alles wat er binnenkomt vrijwel meteen weer uit te geven. Het geld vliegt alle kanten op. Lekker eten bestellen, buiten de deur lunchen en grote impulsaankopen doen, die eigenlijk niet gepland stonden. Herken jij dit? Dan kan je beamen dat je rekening weer leeg is voor je het doorhebt.

1-euro-regel

Wil je heel graag geld sparen, maar lukt het jou simpelweg niet door geld apart te zetten? Je bent niet de enige. Je zet het waarschijnlijk braaf opzij, maar gaandeweg de maand pak je er steeds weer wat van terug. Uiteindelijk ben je het hele bedrag dat je had willen sparen in no-time weer kwijt en heb je onderaan de streep helemaal niks gespaard.

Het is daarom beter om je uitgaven eens onder de loep te nemen. Juist doordat je zoveel uitgaven hebt, moet je steeds weer geld van je spaarrekening afhalen. Daarom is het heel belangrijk dat je stopt met de grote uitgaven die je voor niets doet. Enne, daar komt dus de 1-euro-regel bij kijken. Deze regel gaat ervoor zorgen dat je goed nadenkt voordat je een uitgave doet. Zó zorg je er dan voor dat het geen uitgave zal zijn waar je later niks aan hebt.

Zo werkt het

Nu wil je natuurlijk wel weten hoe deze regel jou gaat helpen om voortaan veel beter te sparen. Heel simpel. Zodra jij weer eens in Zara rondhangt een ge-wel-dig kledingstuk ziet hangen, denk jij terug aan deze regel. Stel, je ziet een prachtige trui hangen. Een trui waar je oog meteen op valt en waar je meteen enthousiast over bent. Je checkt snel het prijskaartje en ziet dat dit item je wel €80 gaat kosten. Je bent geneigd om de trui mee te nemen naar de kassa, maar dan denk je terug aan de 1-euro-regel.

Deel het bedrag dat je kwijt zou zijn door 1 en vraag je af of het wel zoveel dagen gaat dragen. In dit voorbeeld gaat het dus over tachtig dagen. Ga jij deze trui wel tachtig dragen of ben je er misschien wel eerder op uitgekeken? Is het antwoord op die laatste vraag een volmondige ‘ja’? Dan kun je de trui beter laten hangen. Huppa! Weer €80 bespaard van je spaarrekening! Zo komt dat vermogen vanzelf wel. Geloof ons maar!