Altijd al benieuwd geweest of jij slimmer bent dan de gemiddelde Nederlander? Of überhaupt benieuwd hoe slim we zijn in Nederland? Nou, wat betreft cijfers doen we het niet verkeerd en staan we op de 6e plaats van de wereld. Maar wat is het gemiddelde IQ van de Nederlander?

gemiddeld iq nederlander FEM FEM

In het algemeen wordt een IQ van tussen de 90 en 110 als normaal beschouwd. Wanneer je te maken hebt met een IQ van boven de 130 dan val je in het rijtje hoogbegaafd. Begaafd ben je wanneer je IQ tussen de 120 en 129 zit en bovengemiddeld is tussen de 110 en 119. Tussen de 80 en 89 ben je beneden gemiddeld en onder het kopje zwakbegaafd staat iedereen met een IQ lager dan 80.

Een gemiddeld IQ in Nederland

Zoals we net al aangaven wordt een IQ tussen d 90 en 110 beschouwd als gemiddeld. Dat is ook waar ‘wij’ Nederlanders het meest te vinden zijn met een gemiddeld IQ van 102. Wanneer jij een IQ hebt wat hoger is dan 102, dan kan je zeggen dat je slimmer bent dan de gemiddelde Nederlander. Fun fact: Nederlanders staan ook, samen met de Duitsers, Italianen en Oostenrijkers, op een gedeelde zesde plek in de wereldranglijst.

  1. Hong Kong: 107
  2. Zuid Korea: 106
  3. Japan: 105
  4. Taiwan: 104
  5. Singapore: 103
  6. Oostenrijk, Duitsland, Italië en Nederland: 102
  7. Zweden en België: 101

Kijk, de meningen verschillen natuurlijk als het gaat om of het wat uitmaakt, maar ergens is het stiekem toch wel fijn dat we in Nederland best hoog staan, toch? Vooral als je het gaat vergelijken met landen zoals China of de Verenigde Staten die allebei de top tien niet eens hebben gehaald.

En over slim gesproken, onderzoekers zijn erachter gekomen waarom vrouwen slimmer zijn dan mannen.