Bij het kiezen van een opleiding, houd je rekening met een aantal verschillende dingen. En hoewel veel mensen zeggen dat ze geld niet belangrijk vinden, speelt dit toch wel echt een rol. Dat mensen met een hoog opleidingsniveau vaak meer verdienen dan iemand met een laag opleidingsniveau, zal vast niet als een verrassing komen. Maar wat is nou het gemiddelde inkomen per opleidingsniveau in 2023?

Het kiezen van een opleiding

Of je nou naar het voortgezet onderwijs gaat, een mbo-opleiding moet gaan kiezen of op het punt staat naar de universiteit te gaan: we moeten allemaal een keer een keuze maken over de opleiding die we willen gaan doen. Hierbij hou je rekening met een aantal verschillende dingen: welk niveau kan ik aan? Past het bij mij en lijkt het me leuk om dit te doen? Is het haalbaar? En natuurlijk; verdien je er een beetje oké mee?

Want laten we eerlijk zijn, voor bijna iedereen speelt hun inkomen best een grote rol. Veel mensen ontkennen dit, maar geld verdienen is natuurlijk gewoon belangrijk. Dus wat is nou het gemiddelde inkomen per opleidingsniveau in 2023?

Lees ook: Zo bereken je hoeveel spaargeld je zou moeten hebben

Gemiddelde inkomen per opleidingsniveau in 2023

Knab, de bank voor ZZP’ers, zocht het antwoord op deze vraag uit. Natuurlijk hangt je inkomen af van allerlei verschillende factoren. Denk aan je leeftijd en waar je woont, bijvoorbeeld. Maar ook je opleidingsniveau zegt heel wat over hoeveel je gemiddeld gaat verdienen. Zo verdienen laagopgeleide mensen vaak wat minder dan hoogopgeleide mensen.

Mensen met als hoogst behaalde opleidingsniveau basisonderwijs, Vmbo, havo, vwo-onderbouw of mbo-niveau 1 verdienen bruto gemiddeld €2.125,- per maand en €25.500,- per jaar. Is jouw hoogst behaalde niveau middelbaar onderwijs of mbo-niveau 2, 3 of 4? Dan verdien je bruto per maand gemiddeld €2.900,- en per jaar €34.800,-. Heb jij hoger onderwijs gevolgd en een hbo of wo (universiteit) diploma behaald? Dan ligt de gemiddelde bruto maandloon op €2.675,- en je jaarloon op €56.100,-.

gemiddelde-inkomen-per-opleidingsniveau

Beeld: Knab