Sommige mensen moeten er niet aan denken om te gaan trouwen. Elke dag wakker worden naast dezelfde persoon, altijd dezelfde gesprekken aan de eettafel en begin maar niet over de ruzietjes om niks. Toch is het leven van een single niet alles. Uit onderzoek blijkt dat singles meer gestrest zijn dan getrouwde mensen. Wie had dat gedacht?

Is het leven van een single dan toch niet zo zorgeloos?

Hoewel single life er misschien heel aantrekkelijk uitziet, is het toch minder zorgeloos dan je verwacht. Hoe fijn het soms ook is om geen rekening met een ander te hoeven houden, het heeft ook een minder leuke kant. Uit een onderzoek van de Carnegie Mellon University is gebleken dat getrouwde mensen minder stress ervaren dan mensen die vrijgezel, gescheiden of weduwe zijn.

De onderzoekers hebben speeksel van 572 volwassenen tussen de 21 en 55 jaar verzameld. Drie dagen lang hebben onderzoekers meerdere keren op een dag speekselmonsters afgenomen van de proefpersonen. Vervolgens werd het niveau van het stresshormoon cortisol in het speeksel onderzocht om vast te stellen hoe hoog het stresslevel van elke persoon was. Hieruit bleek dat de proefpersonen die getrouwd waren minder cortisol in hun speeksel hadden en dus een lager stresslevel hebben. De piek van het cortisol gehalte dat bij iedereen in de ochtend ligt, daalt sneller bij getrouwde mensen.

Bij singles, weduwen en gescheiden mensen daalt het cortisol niveau minder hard en blijft het dus gedurende de dag hoger dan bij getrouwde stellen. Een hoger stresslevel kan op lange termijn negatieve effecten hebben op je gezondheid. Dat betekent dat singles meer kans hebben op gezondheidsproblemen dan getrouwde mensen. Uh-oh!

Nou betekent dit natuurlijk niet dat je moet trouwen om gezonder te kunnen leven. Zowel getrouwde als vrijgezelle mensen moeten hun stressniveau in de gaten houden om goed voor zichzelf te kunnen zorgen. Check hier 20 tips om stress te verminderen!