1. Multi-tasken

Eén van de meest voorkomende ‘verkeerde gewoontes’ is multi-tasken. Het is veel waardevoller om je eerst te focussen op het een en wanneer je dat af hebt op het ander.

2. Werken vanuit je e-mail

Hoevaak heb je vandaag al je e-mail gecheckt? We besteden veel te veel tijd aan het lezen en beantwoorden van mailtjes in plaats van daadwerkelijk iets te doen. Bij ieder mailtje wat je beantwoordt krijg je weer een nieuwe binnen. Zet grenzen voor jezelf en spreek bijvoorbeeld twee tijdstippen af dat je jouw mailbox doorloopt.

3. Niet delegeren

Je kunt niet alles zelf doen. Dat bleek maar weer toen je afgelopen week je deadline niet haalde. Besteed taken uit, zodat je enkel goed werk aflevert.

productief-gewoontes-femfem

4. Niet ‘nee’ durven zeggen

Een slechte gewoonte, omdat dit beide partijen niet ten goede komt. Je kunt niet alles doen en je zult de focus moeten kunnen leggen op het gene wat er écht toe doet. Je kunt simpelweg niet altijd iedereen helpen.

5. Niet bijhouden van resultaten

Je kunt een app gebruiken of simpelweg je agenda afwerken. Het is belangrijk om je resultaten te meten en te vergelijken. Hierdoor kun je bijhouden waar je inefficiënt bezig bent en kun je vervolgens bijsturen waar nodig.

6. Te lang ononderbroken doorwerken

Soms is een korte pauze of wat frisse lucht alles wat we nodig hebben. Luister naar je lichaam en neem een break om je lichaam en geest even tot rust te laten komen. Je kunt je maximaal 90 minuten concentreren. Zorg dat je na iedere anderhalf uur even 10 minuten pauze neemt. Zo werk je productief en blijft de werksfeer goed.

gewoontes-productief-carriere-femfem

7. Werken zonder routine

Een werkroutine is essentieel. Zonder een goede routine ben je iedere dag opnieuw tijd kwijt terwijl je dan werk zou moeten doen.

8. Te volle agenda

Je kunt beter een t0-do list maken die haalbaar is. Maak je een te volle agenda, dan is het resultaat dat je, ondanks dat je overwerkt, je taken waarschijnlijk niet af krijgt. Dit levert onnodig stress op en zorgt ervoor dat je ontevreden naar huis gaat.

9. Social media

Dit is misschien wel de grootste productiviteit killer. Zorg dat je jouw smartphone opbergt en op je desktop geen Facebook en dergelijke open hebt staan. Enkel na 90 minuten is er ruimte voor een korte break, maar zorg dat je dan na 10 minuten ook alles weer af sluit en weglegt. De verleiding is te groot als je telefoon op je bureau ligt.

gewoontes-femfem

10. Nieuws lezen

Wanneer je in de bus zit onderweg naar je werk kun je door jouw favoriete nieuwspagina scrollen en heb je alle tijd om een aantal FEM FEM artikelen door te scrollen. Echter wanneer je op het werk aankomt en je achter je bureau kruipt zul je dit ritueel af moeten sluiten en beginnen aan je to-do list (zo wordt deze ook niet te lang.)

Wat je moet doen als je toch even een minder goed momentje hebt tijdens de werkdag lees je hier.