Herken jij jezelf in onderstaande gewoontes? Wanneer jij graag succesvol wil worden is het belangrijk om deze gewoontes te laten varen en ze in te ruilen voor anderen. FEM FEM legt het uit.

1. Je hebt graag alles onder controle

Ben jij een zogenaamde controlfreak? Natuurlijk is dit in bepaalde situaties een goede eigenschap, maar andere keren kan het goed zijn om wat meer los te laten. We hoeven niet altijd álles onder controle te hebben en geef daarom ook eens wat werk uit handen.

2. Je bent onvoldoende bezig met je gezondheid

Het wordt tijd om je ongezonde levensstijl te laten varen. Wanneer je echt iets wilt bereiken, moet je beginnen met het zorgen voor jezelf en voor jouw lichaam.  Alles in je lichaam is met elkaar in verbinding: wanneer je gezond eet en voldoende beweegt, heb je meer energie en kunnen je hersenen beter functioneren. Daarnaast heeft ook het zorgen voor de juiste uren slaap en de juiste kwaliteit slaap, effect op jouw productiviteit. 

3. Je bent bang om te falen

Angst is de grootste vijand van succes. We zijn gemaakt om te laten zien wat we kunnen. Hierbij hoort vallen en weer opstaan en het nemen van bepaalde risico’s. Sta je voor een keuze maar durf je de juiste niet te maken? Laat je angst dan gaan: wanneer je nooit iets probeert en nooit kansen durft te grijpen, zul je ook nooit écht succesvol worden.

4. Je verschuilt je achter smoesjes

Succesvolle mensen weten dat ze verantwoordelijk zijn voor hun leven, ongeacht zwaktes en fouten in het verleden. Weten dat je verantwoordelijk bent voor je eigen toekomst, zorgt er mede voor dat je succesvol kunt worden. Excuses weerhouden ons ervan om te groeien, op persoonlijk en professioneel vlak.

5. Je neemt bepaalde dingen te veel voor lief

Sta er eens wat vaker bij stil dat je zelf je doelen moet nastreven. Niemand komt jouw ultieme doel naar je brengen, je zal het zelf moeten gaan halen. Zorg dat je dus elke dag met je einddoel bezig bent door jezelf deze vraag telkens weer te stellen.  Plan voor de toekomst, maar focus je op de volgende dag.

6. Je zegt niet vaak genoeg ‘nee’

Herken jij jezelf erin dat je te vaak ‘ja’ zegt op verzoekjes van je baas of je familie, terwijl je jezelf daar eigenlijk niet goed bij voelt? Succesvolle mensen weten dat het ooit nodig is om ‘nee’ te zeggen. Soms moet je iemand teleurstellen om je doelen te bereiken en ook dat hoort bij het pad naar succes.