Onze generatie heeft het druk met van alles en nog wat. We nemen uitgebreid de tijd voor Facebook en het checken van de timetable van ons geplande festival. Maar neem jij wel eens echt de tijd voor zelfreflectie? Wat wil je eigenlijk bereiken deze maand? Of dit seizoen? Of dit jaar? Hoe kun je naar een einddoel werken zonder tussendoelen voor jezelf te stellen? Het is natuurlijk heel belangrijk om te weten welke DJ precies waar en op welk tijdstip draait dit weekend, maar nog belangrijker ben jij.

Denk daarom eens na over de vraag wat jij de aankomende tijd wilt bereiken. Om effectieve doelen voor jezelf te stellen is het belangrijk deze doelen op te schrijven. Verdeel ze in haalbare tussendoelen, maak jou eigen visie hierop goed duidelijk en hou je hier aan. Eigenlijk is het hele idee van doelen stellen voor jezelf simpel. Het punt waar het lastig wordt is het daadwerkelijk doen van deze dingen. Check regelmatig met jezelf of je nog wel bezig bent met die doelen en of je geen dingen doet die deze doelen in de weg kunnen zitten.

FEMFEM succesvolle vraag

Zelfontwikkeling

Dat gezegd hebbende, de meest succesvolle mensen weten dat ze af en toe even terug moeten kijken naar de dingen die ze de afgelopen tijd hebben gedaan. Wetenschapper Benjamin Franklin had eeuwen geleden al een document voor zijn zelfontwikkeling. Elke dag keek hij terug naar de dingen die hij die dag gedaan had. Op het moment dat hij een van de doelen die hij had opgeschreven voor zijn zelfontwikkeling had bereikt, vinkte hij deze af.

De doelen voor je zelfontwikkeling kunnen heel klein en eenvoudig zijn, zoals minder suiker eten of vroeger opstaan. Ook kunnen ze complexer zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan jezelf leren minder ongeduldig te zijn of het leren beheersen van een nieuwe taal. Wanneer dit dus is gelukt, kun je het afvinken. Natuurlijk hoef je dit niet per se elke dag op te schrijven, maar vraag je zelf elke avond eens af: “Wat voor iets goeds heb ik vandaag gedaan?”. Deze vraag elke dag aan jezelf stellen is een truc om vooruit te gaan.

Ben jij liever (ook) in de ochtend bezig zijn met zelfontwikkeling? Denk dan ’s morgens altijd aan de vraag “Wat kan ik vandaag eens anders doen?” Het kan zijn dat je gister niets hebt bereikt van de doelen die je voor jezelf had opgesteld. Het kan ook zijn dat je niets hebt gedaan wat aan het bereiken van je doelen heeft bijgedragen. Of misschien wil je simpelweg iets nieuws proberen.
Neem het antwoord op de vraag mee gedurende de dag. Je zult merken dat je hierdoor veel bewuster bezig bent met jezelf en de dingen die je wil bereiken. Ook zorgt het beantwoorden van deze vraag ervoor dat je niet terecht komt in een sleur doordat je elke dag gaat zien als een nieuwe kans om dingen anders te doen. Als er de dag ervoor iets naars gebeurd is helpt het je om te focussen op de toekomst en om te problemen het probleem op te lossen.

Begin morgen dus eens met “Wat kan ik vandaag eens anders doen?”.

Wil je weten met wie succesvolle mensen omgaan? Dat lees je hier.