Ik was in het begin een beetje sceptisch over het gebruiken van een zo goed als onzichtbare, talk poeder voor je gezicht, die oorspronkelijk bedoeld is voor babybillen, en kon mij niet voorstellen dat iemand al snel 40 euro voor een pot neertelt. Na een zeer zorgvuldige maar onafhankelijke test kan ik mededelen dat dit beeld is veranderd en dat een poeder niet meer ontbreekt in mijn dagelijkse make-up routine. Ik vertel je daarom graag waarom.

Gezichtspoeder, zin of onzin?

Gezichtspoeders, zin of onzin en (hoe) werken ze nou echt?

Oke let’s be honest; ook ik als echte beautylover zet af en toe haar vraagtekens bij sommige nieuwe innovaties op make-up gebied. Latex make-up sponzen, correctors en concealers in de meest bizarre kleuren en plastic kwasten bijvoorbeeld. Een beetje té ver gezocht en echt geen toevoeging als je het mij vraagt. Helaas denken veel mensen dit ook over het gebruiken van een gezichtspoeder. Er wordt vaak gedacht dat een poeder alleen ‘werkt’ of nodig is bij mensen met een vet huidtype. Ja, een gezichtspoeder doet wonderen bij het tegengaan van glimmen gedurende de dag, maar zorgt voor zoveel meer fijne bijkomstigheden. Een gezichtspoeder, onder andere ‘finishing setting powder’ genoemd, zal je make-up setten (lees; langer laten zitten), beter laten uitkomen (vloeibare make-up trekt erdoor minder in de lijntjes), en een eventueel ‘cakey’ effect wegnemen. Ook zorgt een goede poeder voor een zijdezacht ogende huid, een matterend effect en vervaagt het oneffenheden. Het neemt (huid)vet op, werkt egaliserend en niet geheel onbelangrijk: geeft het dragen van make-up een fijner gevoel. In de meeste poeders zit een lichtgevend/licht opvangend ingrediënt dat zorgt voor een oplichtend effect onder de ogen en geeft een frisse blik. En hierdoor krijg je een ‘geairbrushed’ idee en een natuurlijker ogend eindresultaat. Geen filter meer nodig, zowel op Instagram, als in het dagelijkse leven dus.

Ik ben van mening dat iedereen een poeder zou moeten proberen en daarom heb ik er hieronder een paar (en een paar handige tips) voor je op een rij gezet. Ieder variërend in kleur, werking en substantie passend bij verschillende huidtypes. Er zijn poeders in verschillende soorten, kleuren en substanties. Ook kun je kiezen voor poeders met een verzorgend of beschermend effect op de huid. Tip 1: Kijk ook eens naar de hoeveelheid product (aangegeven in gram) in een verpakking. Het kan namelijk zo zijn dat je met een high-end merk relatief goedkoper uit bent dan je goedkopere variant, of andersom. Tip 2: Het aanbrengen kan het beste met een spons of kwast. En hier geldt: ‘Less is more’. Gebruik kleine hoeveelheden die je op je gezicht ‘dept’. Ik ben zelf fan van een ‘losse poeder’ en die aanbrengen met een kwast, maar dit hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Met make-up staat dan ook voorop; doe het helemaal hoe jij het zelf wil en waar jij je fijn bij voelt.

Een losse poeder van Chanel, die de huid egaal en mat maakt met lichtreflecterende en kleurcorrigerende pigmenten voor een stralende teint en optische correctie van onregelmatigheden.

Erg mooie poeder van Charlotte Tilbury voor ieder huidtype. Met ingrediënten om onvolkomenheden te vervagen, donkere schaduwen zichtbaar te verminderen en die de huid gematteerd en glad maakt. In de poeder zit een ingrediënt die een jeugdige uitstraling creëert. Ook niet geheel onbelangrijk: Deze poeder is gemaakt met 99% ongeparfumeerde, natuurlijke, rauwe ingrediënten en vrij van talk.

Matterende, transparante, langhoudende poeder van Bobbi Brown, die de kleur van de huid perfectioneert. Is 100% olievrij en olie-absorberend en is ideaal voor een vette huid.

Een super luxe micro-fijne poeder van Charlotte Tilbury die lijnen en imperfecties eenvoudig vervaagt voor een vlekkeloze huid. Luchtige, vaste poeder geeft een vlekkeloze teint, gaat glimmen tegen en geeft de huid een heldere verlichtende finish.

Lees ook: Dé 10 winterhuidtips