Oke; ik dacht echt mijn haren op de meest gezonde manier te stylen. Ik gebruik dan ook niet te veel hitte(tools), regelmatig haarmaskers en was mijn haar zo min mogelijk. Dit doe ik zodat ik het gebruik van mijn stijltang zo lang mogelijk kan uitstellen. Want, ja ik ben dus zo iemand die 1 á 2 keer per week haar, haar stijl(er) maakt. Van mezelf heb ik een bos krullen dus ik weet waarover ik het heb als ik zeg dat het voor ons, curly girls, soms best een werkje is krullend haar te verzorgen en onderhouden. Ondanks ik vaak voor gek word verklaard om het stijl maken van mijn haar, draag ik mijn haar het liefst in een ‘wave / volumeuze slag’ en gebruik daar mijn stijltang voor. Het is overigens niet zo dat ik (mijn) krullen niet mooi vind. Omdat ik mijn haar graag zo gezond mogelijk wil houden ben ik op onderzoek gegaan voor nieuwe tips & tricks die écht werken en vertel ik je mijn ervaringen. En het kan dus nog beter.

Picture by Unsplash
Picture by Unsplash

Allereerst is het zo dat hitte vaak nooit bevorderlijk is voor gezonde lokken maar als je weet wat je doet kan het niet veel kwaad. Lees: Een warmte tool is een benaming voor een föhn; stijl of krultang. In dit artikel behandel ik (mijn geliefde) stijltang. Voorkom eventuele missers en zorg dat je haar beschermd blijft bij het gebruiken van zo’n product en lees verder.

Gebruik altijd een hittebeschermingsproduct.

Dit is geen verkooppraatje en uit ervaring weet ik dat dit product (heel) belangrijk is. Wanneer je niet eerst je haar voorziet van een laagje bescherming tegen de hitte, dan is het vragen om schade. Een beschermingsproduct (heat protecting) kan een creme/spray/olie of lotion product zijn. Breng dit altijd aan op handdoek droog, schoon haar, nadat je het geborsteld hebt. Doorkammen van het haar is hierin belangrijk; zo bereikt het product meer haar en wordt het beter verdeeld. Een goed beschermend product voorkomt dat je haar afbreekt, geeft het extra structuur en zachtheid en kan zelfs voor volume zorgen. Ik gebruik zelf een product dat mijn haar sneller laat drogen. (En ja, dit bestaat en werkt echt.) Zo hoef ik minder (lang) de föhn te gebruiken. Win-win dus.

Misstap 1: Je haar (te) hard door-borstelen

Wil je mijn bovenstaande advies opvolgen let dan vooral op dat je bij het kammen onderaan begint. Begin je vanaf de kruin, dan kam je de klitten naar beneden en breekt je haar af en gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde van wat je wil bereiken met mijn bovenstaande tip. Verdeel je haar in secties (plukken) en kam het rustig door. Vooral als je haar nat is, is het sneller breekbaar.

Misstap 2: Je gebruikt de minst hete stand

Deze vond ik vooral interessant want eerlijk gezegd vroeg ik me dit al een tijdje af. Je denkt misschien: ‘Als hitte zo slecht is voor mijn haar, zet ik hem op de meest lage stand!’ Hoe logisch dit misschien klinkt, een gemiddelde temperatuur, lager bij dun haar, hoger bij dik haar, is beter. Waarom? Wanneer je hem te zacht zet, moet je drie keer zo vaak over je lokken heen. Met een hoge temperatuur heb je een grotere kans om na één keer al klaar te zijn. Gebruik overigens altijd een stijltang met een keramische coating of plaat.

Misstap 3: Je trekt je stijltang naar beneden

‘Hu waaat? Waar anders heen?’ Was mijn eerste gedachte bij het lezen van deze zin. Maar helaas zorgt deze techniek ervoor dat je haar plat langs je gezicht valt en je wilt met stijl haar je volume behouden. Je kunt dus beter zo dicht mogelijk bij de haarwortels beginnen en vervolgens de stijltang omhoog trekken in plaats van naar beneden. Dit geeft je coupe flink wat volume vanuit je kruin, zodat je steil haar hebt, met ‘body’.

Misstap 4: Je gebruikt geen borstel  

Je dacht misschien klaar te zijn met borstelen na de eerste stap maar gebruik je borstel ook tijdens het stijlen van je haar. Verdeel je haar in (dunne) plukken en pak met je ene hand de borstel vast en de andere de stijltang. Even oefenen, maar je wordt hier al snel handig in. Dit is een gedeelte dat je liever niet overslaat want dit zorgt ervoor dat ieder haartje beter wordt bereikt door de stijltang en je er niet drie keer met warmte over heen hoeft.

Misstap 5: Je laat je haar niet afkoelen

Terwijl de hitte je lokken stijl maakt, zorgt de kou voor de look. Dus wacht de volgende keer even tot je haar is afgekoeld, voordat je er klipjes in stopt. Klipjes, elastiekjes of andere producten zorgen voor een ‘afdruk’ in het haar dat zichtbaar blijft door dat je haar na het stijlen afkoelt. Zelf bind ik het altijd meteen in een (strakke) knot omdat ik graag het effect van golven creëer in mijn haar.

Misstap 6: Je maakt je stijltang nooit schoon

De tegen hitte beschermende sprays of andere producten die je misschien gebruikt, kunnen – en zullen – zich ophopen op je stijltang. Om dit te voorkomen is het slim om je stijltang zo nu en dan even schoon te maken. Dit doe je met een zachte droge doek, en vergeet vooral kiertjes en randjes niet.

Wil je meer beauty-hacks en adviezen lezen? Lees dan ook: Tips voor het goed gebruik van droogshampoo