Vaak denken we er pas aan in de zomermaanden, maar wist je dat je juist heel het jaar door gebruik zou moeten maken van zonnebrand? Het zorgt voor een gezonde huid, het houdt je jong en rimpelvrij dus zorg dat het onderdeel wordt van je dagelijkse skincare routine.

Zonnebrand FEM FEM

 

Dagelijkse stralingen

Vaak smeren we pas zonnebrand in de zomermaanden wanneer de zon schijnt maar wist je dat we dit eigenlijk gewoon dagelijks zouden moeten gebruiken, of het nou regent of de zon schijnt? Dit komt door de ultraviolette stralen die op ons afkomen en huid beschadigen. Ook tijdens de wintermaanden kunnen we zo nu en dan genieten van het zonnetje waardoor je huid dan ook bloot wordt gesteld aan de stralen. Er zijn twee soorten stralen: UVA en UVB.

UVA straling

Deze straling is het hele jaar aanwezig en kan niet worden tegengehouden door wolken of glas. Het dringt diep door in de huid waardoor je een groter risico loopt op een snelle huidveroudering als je je huid niet goed verzorgd.

UVB straling

Deze straling is voornamelijk aanwezig in de lente en zomermaanden. Het zorgt ervoor dat je bruin wordt, maar ook dat je huid verbrand als je deze niet goed beschermt. Ook kan deze straling zorgen voor allergische reacties.

Bescherm je huid met zonnebrand

Mocht je zoekende zijn naar de juiste bescherming voor je huid hebben we een aantal tips bij het zoeken van een fijne zonnebrand:

  1.  Zorg dat je zonnebrand koopt met een ‘Broad Spectrum‘ sticker. Dit betekend dat je niet alleen beschermt wordt tegen de UVA stralen, maar ook tegen UVB.
  2. Zorg altijd voor een waterbestendige zonnebrand. Je zonnebrand verdwijnt niet alleen snel wanneer je gaat zwemmen, maar ook tijdens het zweten.
  3. Ga altijd voor een crème in plaats van een spray en zorg dat je dik genoeg smeert. Deze breng je namelijk preciezer en dikker aan, vanwege de substantie.
  4. Gebruik minimaal SFP 15. Tegenwoordig is het advies van de AAD (American Academy of Dermatology) zelfs om minimaal SPF 30 te gebruiken. Heb jij een lichte huid? Zorg dan altijd dat jij een hoge SPF factor gebruikt.
  5. Gebruik bij kinderen altijd een hoge factor. Volgens de Skin Cancer Foundation moet je ook nooit dezelfde zonnebrand gebruiken bij jezelf als bij je kinderen. Er is bewust een reden dat er speciaal voor kinderen zonnebrand is – het is géén marketingtrucje.
  6. Een hogere factor betekent niet dat je jezelf minder vaak hoeft in te smeren. Smeer je om de twee uur in.

Je moet dus proberen om zonnebrand onderdeel te maken van je dagelijkse huid routine. Vaak zijn er make-up producten en crèmes die al SPF bevatten.

Mocht er binnenkort weer een hittegolf komen, zo overleef jij die moeiteloos. En belangrijk: vergeet vooral niet te smeren!