Het helen van je gebroken hart is een moeilijk en ingewikkeld proces. Volgens onderzoek is het verwerken van een break-up ongeveer op hetzelfde level als afkicken van een verslaving. Heavy, I know. Vaak vallen we in ongezonde patronen wanneer we bezig zijn met het verwerken van een break-up. Daar is niks mis mee, gelukkig zijn wij er om je te helpen. Door deze gezonde habits komt het helemaal goed met jou en je gebroken hart.

omgaan break up FEM FEM

1. Praat erover

Persoonlijk vind ik dat er maar één ding erger is dan lijden, en dat is lijden in stilte. Om je break-up te verwerken is het handig om erover te praten. Waarom? Als je over je gevoelens praat is het voor je hersenen alsof je het al aan het verwerken bent. Je zet de situatie op een rijtje en je hebt het meestal over de feiten in plaats van je gevoelens. Plan een stay at home dagje met een vriendin of ga voor een paar dagen naar je mams.

2. Zoek redenen om te lachen

Door te lachen maken je hersenen het ‘gelukshormoon’ aan. Dit is handig tijdens je break-up. En zo zijn er nog wel meer voordelen: je imuunsysteem verbeterd. Je hebt een stuk minder last van stress en je voelt je ontspannen. De redenen? Kijk bijvoorbeeld een leuke Netflix film of serie.

3. Zoek een leuke hobby

Sommige zeggen dat je alleen over een verslaving kan komen als je die vervangt met een andere. Voor de verslaving ‘je ex’ vinden we dit een goede oplossing. Probeer je emoties te gebruiken voor je hobby: doe iets creatiefs. Het maakt ook niet uit of je er goed in bent of niet, het gaat er vooral om dat je een uitlaatklep hebt. Sporten kan ook een goede uitlaatklep zijn, door sporten verminder je namelijk stress en het helpt je bij het helen van je hart.

4. Vertroetel jezelf

Dat je relatie uit is betekend wel dat iemand anders die rol moet overnemen: jij! Ga op date met jezelf, en eet die chocolaatjes. Wat je ook doet, laat jezelf zien dat je gewaardeerd word. Dat je er mag zijn.

5. Probeer dankbaar te zijn voor de liefde die je hebt ervaren

Dit is een moeilijke, i know. Wat als je ex is vreemdgegaan? Of gewoon een heel naar persoon bleek te zijn? Zelfs dan is het nog steeds belangrijk om dankbaar te zijn. Waarom? Omdat jij zo het goede uit de situatie wilt halen. En die slechte herinneringen, die worden uit eindelijk vervangen door goede herinneringen. Zo werkt het: als we constant blij waren zouden we het niet meer merken. Deze k*tmomenten maken de tijd met de persoon waarmee jij eindigt alleen maar leuker. So, hang in there!

Lees ook: 10 redenen om je relatie te beëindigen.