Uit de oven of van de bbq: zo maak je de lekkerste vegan burgers

We kunnen geen genoeg krijgen van een lekkere burger. Maar een burger heeft zeker niet altijd vlees nodig om lekker te smaken. Vegan burgers zijn minstens zo lekker en daarbij ook nog eens gezond. Wij zochten de lekkerste recepten voor je uit.
Kikkererwten burger
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten
- 1 gekookte of gebakken zoete aardappel
- 70 gram bevroren erwten
- 60 gram gekookte quinoa of rijst (havermout kan ook)
- 60 gram mais
- 1 teentje knoflook
- 1 handje verse peterselie
- 1 bosui
- 1 eetlepel currypoeder
- 1/2 theelepel komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- snufje zout en peper
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Stop alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een smeuig mengsel. Verdeel het mensen in 3/4 burgers en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Zet de burgers 20 minuten in de oven, draai ze vervolgens om en bak nog eens 20 minuten aan de andere kant. Serveer eventueel met sla, avocado en tomaat. Je kunt natuurlijk ook andere toppings kiezen.
Foto via De Groene Meisjes
Vegan wortel linzen burger
Ingrediënten
- 1 glazen pot linzen
- 3 middelgrote wortels
- 1 bakje zongedroogde tomaten
- 50 gram geroosterde amandelen
- 70 gram havermout
- 2 uien
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepel komijnpoeder
- Oregano, peper & zout
Topping:
- 4 (spelt)broodjes
- 1 avocado, in plakje
- 2 handjes spinazie
- 8 cherrytomaatjes
Bereiden
Spoel de linzen uit de pot goed af. Maal de amandelen en havermout vervolgens fijn in een blender tot een meel substantie. Snijd de ui, wortels en zongedroogde tomaten in kleine stukjes en voeg deze met de linzen toe aan de blender. Mix alles goed met elkaar tot een fijne structuur heeft. Doe het mengsel in een bak of kom en voeg de kruiden hieraan toe. Kneed het mengsel goed door met je handen. Pak vervolgens plastic folie en een deksel van een beschuitbus of een andere pot. Hier ga je de burgers namelijk in maken. De deksel bekleed je met een laagje plastic folie en deze vul je met het mengsel van de burger. Vouw de burger dicht met het folie en leg ze vervolgens 10 minuten in de koelkast, zodat de vorm wordt behouden. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Haal vervolgens de burgers uit de koelkast en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Bak ze goudbruin in 30 minuten.

Foto via Feel Good By Food
Zwarte bonen burger
Ingrediënten
- 100 gram ongekookte quinoa
- 400 gram zwarte bonen
- 3 grote dadels
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijn
- 1 grote eetlepel mosterd
- 1 avocado
- Tomaat
- Hummus (klik hier voor recept)
- Spinazie
Bereiden
Begin met het koken van de quinoa in een pannetje. Wanneer al het water is opgenomen door de quinoa laat je deze nog even op een laag vuurtje staan totdat de quinoa begint te knisperen. Giet de zwarte bonen af en laat even uitlekken. Voeg alle ingrediënten toe aan de blender en meng tot er een kruimelige mix overblijft. Vorm vervolgens 4 middelgrote burgers van het mengsel en bak ze 10 minuten in de pan of op de bbq totdat ze goudbruin en krokant zijn. Leg de burgers op een broodje en serveer met hummus, spinazie, avocado en plakjes tomaat. Eventueel nog met (vegan) tomatenketchup.
Foto via HealthiNut
Wil je nog meer vegan recepten proberen? Kijk dan eens hier.