Een gezonde en normale relatie is essentieel voor het welzijn en geluk van beide partners. Maar wat maakt een relatie nu echt normaal en hoe kun je ervoor zorgen dat jouw relatie aan deze criteria voldoet?

Gezonde relatie kenmerken
Bron: @brunabear

Een gezonde relatie

Voor sommige mensen lijkt het hebben van een gezonde relatie vanzelfsprekend, terwijl anderen er meer moeite mee hebben. Het is normaal dat relaties verschillende dynamieken hebben, maar er zijn bepaalde kenmerken die in elke gezonde relatie aanwezig zouden moeten zijn. Wij hebben ze op een rij gezet. Vink je alles af? Gefeliciteerd met jouw gezonde relatie!

1. Je voelt je beter bij hem of haar

In een normale relatie zou je jezelf op je gemak moeten voelen bij je partner. Je zou je veilig, ondersteund en begrepen moeten voelen. Als de aanwezigheid van jouw partner ervoor zorgt dat je je beter voelt, dan is dit alvast een goed teken.

2. Je investeert in de relatie

Een gezonde relatie vereist investering van beide kanten. Dit betekent dat jij en je partner bereid moeten zijn om tijd, energie en moeite te steken in jullie relatie. Het tonen van interesse, het luisteren naar elkaar en het maken van compromissen zijn allemaal belangrijke aspecten van deze investering.

3. Jullie hebben gedeelde doelen

Een normale relatie omvat ook het hebben van gedeelde doelen voor de toekomst. Of het nu gaat om carrièreplannen, reizen of het stichten van een gezin, het delen van gemeenschappelijke doelen kan een gevoel van verbondenheid en samenwerking creëren. Leg de agenda’s dus effe naast elkaar!

4. De chemie is aanwezig

Een relatie zonder chemie kan snel saai en oppervlakkig worden. In een normale relatie is er sprake van aantrekkingskracht, verlangen en passie tussen beide partners. Deze chemie houdt de relatie spannend en levendig.

5. Je herstelt op de juiste manier na een ruzie

Ruzies zijn onvermijdelijk in elke relatie, maar het is hoe je ermee omgaat dat het verschil maakt. In een normale relatie kunnen jij en je partner op een respectvolle en constructieve manier communiceren tijdens conflicten of confrontatie uit de weg te gaan. Jullie kunnen compromissen sluiten, naar elkaar luisteren en samen tot oplossingen komen.

6. Het is anders dan andere relaties die je hebt gehad

Een normale relatie zou anders moeten zijn dan andere relaties die je in het verleden hebt gehad. Het zou beter moeten voelen, waarbij je jezelf kunt zijn zonder angst voor oordeel of afwijzing. Het zou ook gezonder moeten zijn, met meer positiviteit en minder negativiteit.

7. Je deelt meningen zonder angst

In een normale relatie kun je jouw mening delen zonder bang te zijn voor de reactie van je partner. Beide partners zouden openstaan voor elkaars ideeën, gedachten en gevoelens, zelfs als jullie het niet altijd eens zijn. Een gezonde discussie kan leiden tot persoonlijke groei en een beter begrip van elkaar.

8. Je beslist samen

In een normale relatie worden belangrijke beslissingen samen genomen. Of het nu gaat om financiële kwesties, verhuizen of andere levensveranderende gebeurtenissen, beide partners hebben evenveel zeggenschap en respecteren elkaars standpunten.

9. Je hebt een eigen leven

Een gezonde relatie betekent niet dat je al je tijd en energie aan je partner moet besteden. Het is belangrijk om je eigen leven te hebben buiten de relatie, met individuele hobby’s, vriendinnen en interesses. Dit zorgt ervoor dat jullie beiden ruimte hebben om te groeien en onafhankelijkheid te behouden. Plan die girls trip dus snel!

10. Je toont affectie

In een normale relatie is er ruimte voor affectie en liefde. Dit kan zich uiten in kleine gebaren zoals knuffels, kusjes of hand-in-hand lopen, maar ook in woorden van waardering en liefdevolle blikken.

11. Je praat met je partner

Een open communicatie is essentieel voor een normale relatie. Praten over jullie gevoelens, angsten, dromen en verwachtingen kan helpen om misverstanden te voorkomen en jullie band te versterken. Het creëren van een veilige ruimte waarin beide partners vrijuit kunnen praten, is van groot belang.

12. Je voelt je veilig

In een normale relatie zou je je veilig moeten voelen bij je partner. Dit betekent dat er vertrouwen en respect aanwezig is en dat beide partners zich emotioneel en fysiek veilig voelen binnen de relatie.

13. Het voelt goed

Misschien wel het belangrijkste criterium voor een normale relatie is dat het gewoon goed voelt. Je hebt een positief gevoel over de relatie als geheel en bent gelukkig met je partner. Jullie vullen elkaar aan, ondersteunen elkaar en maken samen mooie herinneringen. Love it!

Een normale relatie is uniek voor elk stel, maar deze criteria kunnen dienen als richtlijnen om te bepalen of jouw relatie gezond en normaal is. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke relatie zijn ups en downs heeft. We willen allemaal wel eens onze lover achter het behang plakken hoor, no worries. Het gaat er alleen om hoe jij en je partner met deze uitdagingen omgaan die bepalend zijn voor de gezondheid van jullie relatie.