Je hebt vast wel gehoord van de girl dinner trend als je regelmatig op TikTok rondhangt. Het is niet echt koken, want je eet gewoon wat je in huis hebt. Dus dat kan een blik mais zijn, of een broodje met ei en gesmolten kaas. Girl dinner draait om zo min mogelijk moeite doen. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat diëtisten niet bepaald enthousiast zijn over deze trend. En nu is er zelfs een nieuwe variant van dit bijzondere dieet opgedoken.

girl breakfast

Girl breakfast

Na girl dinner en de extreme varianten die daarbij kwamen kijken, gaat girl breakfast viral en het is allesbehalve een gezonde maaltijd – eigenlijk waarschuwen experts voor gezondheidsrisico’s. Korte uitleg: wat houdt een girl breakfast in? Simpel gezegd staat het gelijk aan geen ontbijt, dus het is niet verwonderlijk dat experts hier niet blij mee zijn. Op TikTok filmen veel meiden zichzelf als ze opstaan met een sigaret, een vape of een kop koffie en zeggen dat dat hun ontbijt voor de dag is. En dat is een groeiend probleem: elk jaar lijken meer mensen hun ontbijt over te slaan en dan vooral vrouwen.

Niet ontbijten is een (zorgwekkende) trend

Onder jongeren is dit een grote trend. 60,7 procent van de meisjes ontbijt niet, tegenover 74,4 procent van de jongens. Juist op die leeftijd is het belangrijk om wel te ontbijten, omdat je anders energieloos aan je dag begint wanneer je naar school moet. En dat heeft natuurlijk invloed op je concentratie. De provincie Groningen heeft zelfs geld vrijgemaakt om te investeren in projecten om kinderen die met honger op school zitten te helpen. En een trend als deze helpt daar natuurlijk niet bij.

Koffie als ontbijt

Maar er is nog meer slecht nieuws. Starbucks-koffie als ontbijt maakt het niet beter; alle toegevoegde ingrediënten maken het eigenlijk meer een snack dan een gezond ontbijt. Ook al voel je je misschien voller dan na een zwarte koffie, je hebt geen gezonde keuze gemaakt. Dus als je dit doet om af te vallen: niet doen. Als je je ontbijt overslaat, grijp je namelijk sneller naar vette dingen tijdens de lunch. En als je ontbijt met een suikerbom van Starbucks, werk je onnodig veel calorieën naar binnen en mis je bovendien gezonde voedingsstoffen.

Roken is zeker ook geen goed ontbijt. Ook vapen niet. Het kan zelfs je maag beschadigen als je er een gewoonte van maakt. Maar hier hoeven we waarschijnlijk niet meer over te vertellen, want heeft iemand ooit gezegd dat dit gezond is? Dus sla die girl breakfast trend maar over en maak ’s ochtends een goed ontbijt.

Er bestaat echter ook nog iets als vasten, een manier van eten waar veel mensen bij zweren. Bij deze manier van eten skip je je ontbijt, maar eet je ‘m gewoon pas na een bepaald tijdstip. Dus nee, je vervangt ‘m niet voor een sigaret of vape.