Al sinds we klein zijn leren we dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar wat nou als je die kostbare tijd nu kunt besteden aan wat extra minuten in bed? Dit kan door te doen aan intermittent fasting. Benieuwd hoe dit werkt en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan snel verder.

zomerse-smoothies-femfem

Geen dieet

Ben jij ook aan het jojoën of ben je klaar met al die crash diëten waar alles wat je bent afgevallen er dubbel weer aankomt? Dan hebben wij goed nieuws. Intermittent fasting is namelijk geen dieet. Het bepaalt alleen wanneer en hoelang je eet, maar niet wát je eet. Het is de bedoeling dat je een bepaald gedeelte van de dag ‘vast’, dit is meestal 16 uur. Het andere gedeelte van de dag mag je wel eten, sommige mensen doen dit van 10:00 ’s ochtends tot 18:00 ’s avonds, anderen verschuiven dit naar iets later. Het is belangrijk dat je in de tijden dat je aan het vasten bent geen frisdrank drinkt, maar alleen koffie thee en water.

Afvallen

Als je aan intermittent fasting gaat doen kan het zijn dat je gaat afvallen, maar dit is niet eens het belangrijkste. Door deze manier van eten toe te passen in jouw eigen voedingspatroon zul je nog veel meer positieve effecten merken. Het vasten heeft namelijk een positief effect op je hersenen en zal je zelfs langer jong houden, want je veroudering vertraagt! Deze gezondheidseffecten worden veroorzaakt door een verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon en de verbetering van je insulinegevoeligheid.

Mindset change

Intermittent fasting heeft niet alleen voordelen voor je lichaam zoals het verbeteren van je darmstelsel, maar zorgt ook voor mentale veranderingen. Dit komt omdat het ‘dieet’ een gunstig effect heeft op de waarden in je bloed, hierdoor raakt je hormoonhuishouding in balans. Ook zorgt de nieuwe manier van eten ervoor dat je je levensstijl verbetert. Je verandert namelijk niet alleen maar je eetpatroon, maar je gehele mindset.

Ontbijt FEM FEM

Ongezond?

Ondanks dat er weinig ongezonde effecten aan intermittent fasting zitten, is deze manier van eten niet voor iedereen geschikt. Het kan namelijk sociale activiteiten heel erg beïnvloeden als jij op dat moment niet mag eten. Ook moet je als je echt dedicated intermittent faster bent een biertje of wijntje laten staan. Een alcoholische versnapering valt namelijk niet binnen de richtlijnen en kan de vetverbranding verminderen. Daarnaast is het voor fanatieke sporters niet altijd handig om niet te eten voor een workout. Het is ookniet aan te raden om aan intermittent fasting te gaan doen als je in het verleden een eetstoornis hebt gehad. Wil je dit toch doen, vraag dan een professional om hulp.

Benieuwd naar waarom we juist ’s avonds ons gezonde eetpatroon doorbreken? Lees het hier.