Dit is het beste wat je vandaag gaat horen! Misschien is het zelfds het beste nieuws wat je de afgelopen week, maand of zelfs jaar hebt gehoord! Wist je dat een glas rode wijn gelijk staat aan een heel uur sporten? Het is waar! En zelfs bewezen door onderzoek. Hoe dit werkt, leggen wij je hier haarfijn uit.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door MAYA (@mayastepper)

Wat zegt het onderzoek?

Jason Dyck deed onderzoek naar patiënten die fysiek niet in staat zijn om te sporten, ondanks dat ze dit zelf wel graag zouden willen. Hij bestudeerde het polyfenol genaamd resveratrol, wat eigenlijk een antioxidant is. Dit antioxidant zou een gunstig effect op je gezondheid hebben en komt voor in fruit, noten, plantensoorten, maar dus ook in rode wijn! Het blijft natuurlijk een druivensapje.

Dit antioxidant zou volgend Dyck zelfs lichaamsbewegingen kunnen nabootsen om dezelfde voordelen te ervaren als wanneer je in de sportschool traint. Zelfs toonde het onderzoek aan dat deze stof het trainen en je prestaties kan verbeteren. Can it get any better?

Het keerpunt

Natuurlijk zijn er wel grenzen. En ook als je liefhebber bent van witte wijn, heb je dikke pech. Het effect van ‘een uur trainen’ bereik je namelijk alleen wanneer je rode wijn drinkt. Resveratrol komt namelijk voor in de schil van blauwe druiven. Daarnaast is het natuurlijk niet zo dat elk glas gelijk staat aan een uur trainen. Dus als je van plan was een flesje rood naar binnen te gieten, en vervolgens voor 5 uur de sportschool in te duiken, dan hebben we slecht nieuws voor je.

Natuurlijk blijft regelmatig bewegen erg belangrijk. Het is ook niet voor niets dat er wordt aanbevolen om minstens 60 minuten per dag te bewegen. Het drinken van rode wijn kan (helaas) ook niet alle voordelen van lichaamsbeweging vervangen. Maar bekijk het van de goede kant, een glaasje rood bij het eten is dus zo erg nog niet!

Hoe gezond is rode wijn nu echt?

Als je gaat drinken, is rode wijn wel een van de betere keuzes. Maar natuurlijk geldt als altijd: met mate! Rode wijn bevat namelijk erg veel suiker, wat de kans op diabetes verhoogt. Volgens het Voedingscentrum blijft alcohol ongezond. De voordelen van alcohol wegen namelijk niet op tegen de nadelen. Het advies blijft daarom ook om helemaal geen alcohol te drinken. En als je er écht zin in hebt, houd het dan bij een enkel glas.

Lees ook: Rode wijn thee bestaat en dit is waar je het koopt