New year, new me. In 2020 wil ik heel veel gaan sporten en meer dingen doen met de mensen van wie ik veel houd. Als ik eind 2019 terugkijk wil ik veel doelen behaald hebben, ik heb lijsten vol met goede voornemens. Maar waarom zijn die goede voornemens altijd alleen maar rond de jaarwisseling? Waarom kunnen we niet ergens midden in het jaar ook voornemens opzetten en waarom staat iedereen alleen begin januari zichzelf in het zweet te werken in de sportschool? Jij bent toch iedere dag de beste versie van jezelf, waarom doen we dan alleen maar aan goede voornemens met oud & nieuw?

goede voornemens nieuw jaar fem fem

Wanneer de klok twaalf slaat

Oudejaarsavond rond de klok van twaalf is iedereen in de kamer zenuwachtig, nog een paar minuten en dan gaan we met z’n allen een nieuw jaar tegemoet. Een nieuw jaar waarin we een volledig nieuw persoon willen zijn, allerlei doelen willen behalen en ons leven willen beteren. “Volgend jaar ga ik echt beginnen”, maar waarom volgend jaar pas? Waarom begin je niet nu al met het veranderen van dingen in jouw leven? Moeten we daadwerkelijk wachten totdat de klok twaalf slaat op 31 december?

Wij kunnen de wereld aan

Op oudjaarsdag krijg je vaak de vraag: ‘Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?’ en op 1 januari schijnen we ineens allemaal een nieuw mens te zijn. We gaan het eens anders aanpakken dit jaar. Hoe anders? De eerste twee weken van januari massaal een sportabonnement afsluiten en eens per week onze ouders en grootouders opzoeken? Hoelang gaan we dat dan volhouden? Maximaal een maand? Waarom zetten we niet wat hoger in, wij Powervrouwen moeten alles kunnen geven toch? Wij kunnen toch met elkaar de wereld aan of misschien zelfs alleen.

Stop met kopiëren en plakken

Mensen roepen soms maar wat als het gaat om goede voornemens, iedereen zegt dat ze meer willen genieten van de kleine dingen en gezonder willen leven. Ach dan kopiëren we die tekst toch gewoon? Ga eens voor jezelf na wat jij echt wilt bereiken in een bepaalde periode, wat is iets waar jij echt voor wilt gaan en wat zie je graag veranderen? Je hoeft niet net als ieder ander rond de jaarwisseling ineens van alles te bedenken om in het nieuwe jaar eens te veranderen. Je kunt ook pas in juni iets veranderen, vandaag of het liefst gisteren nog. We doen allemaal maar mee met het feit dat een nieuw jaar voor veranderingen moet staan, maar waarom trekken we niet ons eigen plan? Je maakt die veranderingen en voornemens toch voor jezelf en niet voor een ander? Tegenwoordig is het vaak alleen maar de buitenkant wat belangrijk is, maar doe het voor jezelf! Denk serieus na over jouw goede voornemens en onthoud dat je deze helemaal niet alleen hoeft in te zetten wanneer de klok twaalf slaat 31 december.

Voornemens wanneer het goed voelt

Op welk gebied wil je groeien, wat wil je bereiken, welke mensen wil je meer zien en welke mensen heb jij niet nodig? Ben je nog blij met je huidige baan en gaat alles goed in jouw relatie? Ga er eens even voor zitten en denk serieus na over welke voornemens jij voor jezelf hebt. Het kan ook zijn dat jij standaard overal 15 minuten te laat komt, verander ook dit. Veranderingen hoeven niet altijd grootst te zijn, de kleine dingen kunnen soms ook erg belangrijk zijn. Wat voor een ander belangrijk is, betekent niet dat het voor jou ook belangrijk is. Kies jouw eigen voornemens en zet ze in wanneer het voor jou goed voelt. 1 januari betekent dan wel dat we in een nieuw jaar leven, maar dit betekent niet dat jij ook ineens van de een op andere dag totaal moet veranderen.

Vind je het toch lastig om jouw doelen zelf te bedenken, wij geven jou wat inspiratie.