Er zijn een aantal dingen die we kunnen eten of drinken die schijnen te helpen wanneer we ziek zijn. Maar van de meeste is het niet echt duidelijk of het nu gaat om een mythe of dat het écht de waarheid is. Dankzij onze boys van MAN MAN weten we dat één van die dingen whiskey is. En dan zeker een warme variant hierop met onder andere kaneel erin.

whiskey griep FEM FEM

Geneesmiddel of mythe?

Een aantal artsen hebben hier hun mening over gegeven en dat levert wat mooie inzichten op. In de Verenigde Staten is er een mythische whiskey cocktail tegen de kou, genaamd ‘hot teddy’. Hierin zitten whiskey, citroen, honing, kruidnagel en kaneel. Dit wordt dan warm gedronken, maar de vraag is of dit eigenlijk wel daadwerkelijk helpt en of het zelfs niet ziekte in de hand werkt.

Dokters zijn echter niet per se afkeurend. Het drankje is niet direct een genezer van een verkoudheid of griepje, maar de warme ingrediënten staan er wel om bekend dat ze de symptomen hiervan kunnen verlichten. En buiten het feit dat alcohol pijn natuurlijk kan verlichten, is ook gebleken dat middelmatig alcoholgebruik holtes kan verwijden op dezelfde manier als menthol – dit kan infecties verhelpen en verkoudheid en griep verminderen. Whiskey bevat daarnaast ook nog een antioxidant die zou kunnen helpen tegen bacteriële infecties.

Maar…

Het feit dat er veel kruiden in zetten en dat de cocktail warm gedronken wordt, maakt hem zeer nuttig (en overheerlijk). Hete drankjes kunnen een verstopte neus verhelpen, honing is goed voor een zere keel en tegen hoesten en de vitamine C in citroen helpt tegen slijmvorming. Zolang je dan ook genoeg water drinkt en andere drankjes zonder alcohol, is er niet zoveel mis met een whiskey cocktail. Alcohol onttrekt natuurlijk vocht en dat helpt dan weer zeker niet, dus blijf in elk geval genoeg water drinken. En houd het bij maximaal één whiskey cocktail per dag, zo adviseren dokters.

De negatieve kant van een whiskey cocktail

Behalve deze (gematigd) positieve geluiden zijn er ook negatieve geluiden te horen over de whiskey cocktail. Zo zeggen dokters dat zelfs een kleine hoeveelheid alcohol het immuunsysteem al extra belast, terwijl het bij een griep toch al niet zo goed gesteld is daarmee. Zij raden dan ook aan warme thee te drinken, met dezelfde ingrediënten en dus dezelfde voordelen. Maar dan zonder de alcohol, dit kan namelijk zorgen voor misselijkheid, uitdroging, hoofdpijn, een droge mond en vermoeidheid.

Elk jaar last van hooikoorts? Ze zeggen dat gin-tonic de oplossing is.