Op kamers wonen, weg uit het huis van je ouders, je hoeft geen rekening meer met ze te houden, ook niet met broers of zussen. Maar dan heb je er een nieuwe lastpost bij: huisgenoten…

 

Als je weg gaat uit je ouderlijk huis, is dat natuurlijk ontzettend spannend. Gelukkig word je heel lief welkom geheten door je nieuwe thuishaven. Zij zijn (als het goed is) de aankomende jaren je steun en toeverlaat en je zult alles met ze delen, letterlijk, alles.

Huisgenoten gaan uiteindelijk echt als familie voelen en dat voelt heel fijn, maar ook heb je ook je ergernissen, dit hebben wij even op een rijtje gezet.

 

1. Afwas die blijft staan

Eten koken is al echt een hele kunst, ruim genomen gebeurd dit ook zo’n 1 keer per week dat er een pan wordt aangeraakt, maar dan moet er ook afgewassen worden. Dit blijkt helaas vaker nog een grotere moeite dan het koken van het eten. Want vaak blijft het zolang staan, dat in het kommetje waar de champignonsoep inzat, weer nieuwe champignons beginnen te groeien.

grootste-irritaties-wonen-huisgenoten

2. Ze moeten vroeg opstaan

Een student heeft nooit geld zegt men wel eens, daarom moet er vaak naast de studie nog gewerkt worden. Helaas heb je als huisgenoot eigenlijk nooit hetzelfde rooster. Dus wanneer jij denkt om heerlijk wat extra uurtjes te slapen, je huisgenootje om zes uur al van de trap af rent omdat ze te laat is voor haar baantje bij de bakker.

3. Altijd boodschappen voor ze doen

Vooral studenten die bij de supermarkt werken zullen deze herkennen, de berichtjes: “Tot hoe laat werk je vanavond? Zou je wat boodschapjes voor me willen meenemen?” Is normaal gesproken geen probleem, maar om vervolgens een lijstje te krijgen met alle boodschappen voor de aankomende maand, is ook niet helemaal de bedoeling.

grootste-irritaties-wonen-huisgenoten

4. Geluidsoverlast

Geluidsoverlast in allerlei vormen en maten. De muren in studentenhuizen zijn vaak dun (lees: héél dun), dat als je buurvrouw moet hoesten je het nog kunt horen. Ook is een grote irritaties als de geliefde van een huisgenoot blijft slapen, want vaak is dat tot in de late uurtjes nog érg gezellig en heb je het idee alsof het plafond bijna naar beneden valt.

5. De douche

De douche blijft altijd een punt. De douche is op een of andere manier nooit vrij, vooral niet in de ochtend, dus altijd in de avond douchen. En als je de douche moet schoonmaken dat hou je je lunch bijna niet binnen door hoeveel haren er wel niet in het putje zitten. Yikes.

grootste-irritaties-wonen-huisgenoten

6. Tikkies

In dit geval zijn er een aantal soorten, als het aan komt op Tikkies. Je hebt natuurlijk de huisgenoot die de Tikkies altijd vergeet te betalen…

Je kunt met het hele huis gebruik maken van Splitser, een app waarmee alle kosten makkelijk worden verdeeld. Als je dit niet doet, zal je elkaar vast wel eens een Tikkie hebben gestuurd. Als er bijvoorbeeld toiletpapier gehaald wordt, of als je samen gaat eten een avondje. Oftewel, de grotere aankopen. Je hebt ook van die huisgenoten die als jij ooit een keer een biertje van ze hebt gehad, ze 3 weken later vragen of ze een glas cola van je mogen, nog voor dat biertje…

Lees ook: 10 tips hoe jij jezelf prima kunt vermaken thuis