Je hoort wel eens dat het beter is voor je haar om het minder vaak te wassen. Het lukt dan soms om het 1 á 2 dagen uit te stellen met gebruik van liters droogshampoo. Elizabeth nam deze tip wel heel serieus: ze heeft ondertussen al zes jaar haar haren niet gewassen.

Droog en pluizig haar

Eerst wist Elizabeth niet dat je haren níet wassen juist goed voor de gezondheid van je haar kan zijn. Toen ze haar vriendin tegenkwam die altijd droog en pluizig haar had, en nu zachte en glanzende lokken, wilde ze haar geheim weten. Elizabeth’s vriendin was gestopt met het wassen van haar haar met shampoo. In eerste instantie vond Elizabeth dit nogal vies klinken, maar besloot het toch een kans te geven. Want als het voor haar vriendin zou werken, waarom dan niet voor haarzelf?

Jeukende hoofdhuid

Elizabeth had erg fijn haar, wat betekende dat het snel vet kon worden. We weten zeker dat er veel dames zijn die dit herkennen! Hierdoor moest ze haar haren om de dag wassen. En als je hier eenmaal mee begint, kom je er niet meer vanaf! Je haar raakt hier namelijk gewend aan.

Wanneer ze haar haar waste, was het pluizig en statisch. En de dag erna was het weer vettig en slap. The ongoing struggle! Toen kwam ze op het idee (aan de hand van het verhaal van haar vriendin) om volledig te stopen met shampoo. Elizabeth’s vriendin had haar gewaarschuwd dat je hoofdhuid erg snel kan gaan jeuken, maar daar moetst ze maar even doorheen!

Thailand

Na enkele maanden geen shampoo gebruikt te hebben, besloot ze voor drie weken naar Thailand te gaan. De ideale manier om je vettige coupe te verbergen. De eerste weken van dit process waren behoorijk ~intens~. Haar haar was vetter dan dat het ooit was geweest en ze schaamde zich dood. De schaamte werd zo erg, dat ze zich aan niemand durfde te vertonen. Ook haar hoofdhuid was totaal van slag, maar Elizabeth gaf niet op.

Op het moment dat ze thuiskwam, deed ze niets anders dan haar haren elke dag in een haarband wikkelen. Iedere keer als ze ging douchen, maakte ze haar haar nat en masseerde ze haar hoofdhuid met haar vingers. Elizabeth’s vriend vond het een nare situatie en vertikte het om in de buurt van haar haren te komen. Wij snappen wel waarom…

Het eerste resultaat

Zes weken nadat Elizabeth haar haren voor het laatst had gewassen, begon ze de eerste verandering te zien. Haar haren werden langzaam minder vet en zagen er minder smoezelig uit. De meeste mensen zullen deze verandering al na 3 weken merken, maar doordat Elizabeth in zout water had gezwommen in Thailand, duurde dit wat langer.

Na 12 weken begon Elizabeth pas écht verschil te merken. Verder veranderde ze niets aan haar haarroutine. Haar hoofdhuid was eindelijk gestopt met het aanmaken van overtollig vet. Elizabeth’s lokken werden zachter, golvender en helemaal pluisvrij!

No poo challange

Het stoppen met het gebruiken van shampoo wordt ook wel ‘no poo’ genoemd, en is dus kennelijk heel goed voor je haar. Maar je moet dus wel eerst door de zure appel heen bijten. Voor degene die deze aanpak iets wat *drastisch* vinden, hebben wij ook deze tips voor mooie en gezonde lokken!

Lees ook: Zo droog jij je haren aan de lucht zonder pluis